Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudia z okolia Stariny prišli o svoje pozemky, aby pomohli iným. Tie ale cirkev teraz predala štátu
Zdielať na

Ľudia z okolia Stariny prišli o svoje pozemky, aby pomohli iným. Tie ale cirkev teraz predala štátu

PREŠOV / Oni prišli o svoje domovy aby ostatní mali vodu - ľudí z okolia Stariny takto vysťahovali pre výstavbu vodnej nádrže. Po viac ako 30 rokoch však tamojší obyvatelia znova hovoria o nespravodlivosti. Štát totiž kúpil pozemky od cirkvi, o ktoré mali oni záujem celé roky.

Šesťdesiatsedem hektárov pozemkov- to sú územia, ktoré v okolí Stariny predalo gréckokatolícke biskupstvo v Prešove štátu. Niektorí obyvatelia vysídlených obcí z tejto oblasti to však vnímajú ako veľkú krivdu a sú odhodlaní zakročiť. "Vidíme tú nespravodlivosť, ktorá sa deje na rusínskom obyvateľstve a považujem to za druhú najväčšiu genocídu na Rusínoch v povojnovom období," povedal Juraj Koco rodák z vysídlenej obce Ruské. 

Cirkevné pozemky kúpilo ministerstvo životného prostredia. Zaplatilo za nich takmer 185 tisíc eur. "Ministerstvo životného prostredia minulý rok začalo historicky prvýkrát aktívne využívať predkupné práva v národných parkoch," uviedol hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák. "Jedná sa o katastrálne územia troch už neexistujúcich obcí okolo Stariny – Ruské, Veľká Poľana a Smolník nad Cirochou," vyjadrilo sa Gréckokatolícke biskupstvo v Prešove. Podľa zmluvy ide o ornú pôdu, lesné pozemky a trvalé trávne porasty. 

"Keby sme si to spriemerovali, tak nám vyjde, že štát preplatí zhruba 60 tisíc eur za kúpu týchto pozemkov,"   povedal rodák z obce Ruské Matúš Bindzár. Rezort životného prostredia tvrdí, že odkúpenie prebehlo podľa platnej legislatívy a súčasťou procesu bolo aj posúdenie znalcom. "Na väčšine týchto pozemkov doteraz hospodáril štát, niektoré pozemky neoprávnene užívali iné osoby," pokračovalo Gréckokatolícke biskupstvo .

Podľa rodákov z vysťahovaných obcí sa hladký priebeh tohto predaja pripravoval už od minulého roka. "V októbri si pripravili vtáčie územia  s arcibiskupstvom, v januári toho roka určili hodnotu, ktorú predostreli ministerstvu," pokračoval Bindzár. Títo ľudia chcú preto požiadať cirkev, aby od zmluvy o predaji pozemkov odstúpila. "Vyzývame gréckokatolícke biskupstvo, aby nám dali pokoj. A keď majú takú dobrú vôľu, nech ponúkne pozemky nám, obhospodárovateľom," povedal Koco. 

"My sa do Ruského vrátime, my sa Ruského nevzdáme, Ruské je naše, to je naša zem. Ľudia odchádzali do Ameriky, skupovali pozemky a bojovali za to aby tam zostali. Poddali sa štátu, dnes by Michalovčania a Košičania nemali vodu. A prečo nás každý prenasleduje? To je otázka na zamyslenie," skonštatoval Bindzár. 

Nedávno štát odkúpil aj pozemky v Slovensko krase a v Malej Fatre. V súčasnosti tak Štátna ochrana prírody vlastní zhruba 200 hektárov.

Pozrite si archívnu reportáž o spore pre lukratívne pozemky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy