Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenské ručne vyšívané kroje dostali knižnú podobu
Zdielať na

Slovenské ručne vyšívané kroje dostali knižnú podobu

BRATISLAVA / Najznámejšou a možno povedať, že svetovou producentkou a odborníčkou na slovenské kroje je pani Jana Kucbeľová. Jej ručne vyšívané kroje má doma okrem iných aj americká politička Hillary Clintonová.

Pani Janka Kucbeľová je najznámejšou svetovou výrobkyňou slovenských krojov. Pochádza z Detvy a láska ku krojom sa v nej prebudila približne v 13 rokoch, počas folklórnych slávností, keď zbadala kroj detvianskej nevesty. "Ten kroj bol nádherný a tak veľmi ma fascinoval, že som sa o kroje začala výrazne zaujímať, začala som ich zbierať a neskôr aj vyrábať," povedala Jana Kucbeľová, tvorkyňa krojov. 

Časom vznikol nápad vyrobiť knihu o slovenských krojoch, ktoré oslovili aj folklórneho fotografa Petra Brenkusa a spoločne vytvorili nádherné dielo o kultúre a histórii Slovenska. 

Ján Ďurovčík, slovenský režisér a fotograf, ktorý sa zúčastnil krstu knihy, hneď z úvodu povedal: "Kroj je stelesnením múdrosti národa, lebo naši praotcovia a pradedovia ho vedeli ušiť tak, aby bol krásny a funkčný. Keby sme sa do tej múdrosti odievali, tak by sa nám žilo oveľa lepšie." 

Slovensko je bohaté svojou kultúrou a pestrosťou a práve o tom je kniha Jany Kucbeľovej. "Cieľom tejto knihy je okrem iného aj vzbudiť v ľuďoch nesmierny záujem o náš tradičný odev a to, aby si ho vážili," dodala autorka knihy Jana Kucbeľová.

"Neveril som tomu, že sa to podarí, ale podarilo sa. Tých 32-tisíc záberov je obrovské množstvo," povedal fotograf Peter Brenkus. Jána Ďurovčíka najmä zaujali fotografie, ktoré zachytávajú tanec. To podľa neho dokáže len málokto: "To je tá milisekunda, keď noha je v najdokonalejšej pozícii a vtedy to treba cvaknúť."

Knihu Odetí do krásy už viacerí nazvali jedinečnou zážitkovou encyklopédiou. "Je tam zobrazených takmer 400 krojových variácií, ale nie sú to všetky z mojej zbierky," dodala s úsmenvom Jana Kucbeľová

Súvisiace články

Najčítanejšie správy