Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po rozhovore s Dankom sa pre farmárov nič nemení. Štrajkujú ďalej
Zdielať na

Po rozhovore s Dankom sa pre farmárov nič nemení. Štrajkujú ďalej

BRATISLAVA / Nespokojní farmári protestujú v hlavnom meste aj vo štvrtok. Stále trvajú na svojej požiadavke - rokovať priamo s premiérom. Dovtedy ostanú v hlavnom meste.

Farmári strávili noc v Petržalke, niektorí spali vo vlečkách, iní na zemi pri svojich traktoroch. Ráno sa päť traktorov aj s farmármi vybralo v policajnom sprievode k Úradu vlády, ďalších päť k národnej rade, kde rokovali s predsedom parlamentu Andrejom Dankom. 

Rokovanie trvalo viac ako dve hodiny, po ktorých sa pred novinárov postavil najprv Andrej Danko. Ten uviedol, že za ministerkou Matečnou stojí a odvolanie akéhokoľvek ministra podľa neho situáciu nevyrieši. Farmárov podľa svojich slov Danko vyzval, aby založili stavovskú organizáciu. To ale farmári v následnom mediálnom vystúpení popreli. Tvrdia, že oni sami chcú, aby takúto organizáciu mali. 

Predseda parlamentu tiež tvrdil, že kontaktoval ministerku pôdohospodárstva, aby vydala písomné stanovisko, v ktorom zhrnie, ktoré body takzvanej košickej výzvy už ministerstvo splnilo a ktoré sa splniť chystá.  

​Farmári vo svojom vyhlásení uviedli, že stretnutie s predsedom parlamentu nemalo konkrétny výsledok. Protesty teda podľa nich budú pokračovať. Vyslovili ale podporu toho, aby sa stretli koaliční partneri, ktorí by rokovali a výsledkom by malo byť memorandu inšpirované "košickými požiadavkami". 

Naďalej platí, že sa chcú stretnúť s premiérom. Ten im zo svojej cesty v Maďarsku poslal odkaz. "Prvý júlový týždeň vyrazím na východ a pokúsim sa s nimi stretnúť na niektorej konkrétnej malej farme," povedal premiér Peter Pellegrini. 

Pozrite si tlačovú konferenciu Andreja Danka a následne po ňom vyhlásenie farmárov.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy