Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mimoriadna situácia pri Nitre. Ploštice sa nachádzali v každom treťom byte
Zdielať na

Mimoriadna situácia pri Nitre. Ploštice sa nachádzali v každom treťom byte

NITRA / Veľká dezinsekcia zameraná na ploštice odštartovala v nitrianskej časti Orechov dvor. Mesto tam vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Obyvateľov dočasne presťahovali do stanového mestečka. Hrozilo, že ploštice sa dostanú aj do iných častí mesta.

Stovky ľudí zo 61 bytov vysťahovali v pondelok ráno. Zobrať si mohli iba nevyhnutné osobné veci. Ploštice sa nachádzajú sa asi v jednej tretine bytov.

"Musíme my takto trpieť za druhých my sme nemali vôbec. Štípali, museli sme všetko vyhádzať von spali sme na zemi," hovoria obyvatelia bytovky. Rodiny budú bývať dočasne v stanoch. "Musíme byť v stánkoch s deťmi, musíme vydržať, čo sa dá robiť," povedali obyvatelia bytovky. 

"Do jedného stanu sa vojde 30 ľudí. Dokopy teda pre 120 ľudí máme zabezpečené," informuje vedúca sociálneho odboru Naďa Šímová. Stanové mestečko postavili v blízkosti. Pomáhali pritom hasiči, vojaci a na poriadok dohliadajú policajti. Obyvatelia tam majú zabezpečené postele, hygienu a dostanú každý deň teplé jedlo. Všetky byty uzamkli a prístup má do nich iba firma, ktorá vykonáva dezinsekciu.

Premožené ploštice sú v lokalite, kde mesto ubytováva neprispôsobivých obyvateľov už dlhodobo. Lokálna dezinfekcia napomáhala, a preto sa radnica rozhodla urobiť to celoplošne. Obyvatelia mesta mali totiž obavy, aby sa nedostali aj tam.

"Rozhodli sme sa konať preto takto, aby sme ochránili aj obyvateľov meste. Už prenikali aj takéto informácie, čo v autobusoch, tu sa cestuje deti chodia do školy," hovorí primátor Nitry Jozef Dvonč. Do svojich bytov by sa mohli obyvatelia nasťahovať už koncom týždňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy