Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úplatok či dar? Doktor prijímal obálky s peniazmi od svojich pacientov
Zdielať na

Úplatok či dar? Doktor prijímal obálky s peniazmi od svojich pacientov

NITRA / Mal to byť veľký zásah proti lekárovi, ktorý pacientom údajne vybavoval za úplatky skoršie termíny vyšetrení a operácií. Po trištvrte roku ortopéd z Nitry naďalej pracuje v nemocnici a jeho stíhanie zastavili. Upozornil na to týždenník Plus 7 dní. Pacienti tvrdia, že mu len ortopédovi prejavili vďaku. Do obálky mu dali po 20 eur.

V nitrianskej nemocnici sa rozkríklo, že priamo na oddelení policajti z protikorupčnej jednotky prichytili známeho odborníka pri preberaní úplatku. Na druhý deň o zásahu informoval sám policajný prezident Tibor Gašpar: "Máme tam viac ako 10 podozrivých konaní, ktoré sú predpokladom na to, že môže byť rozšírené trestné stíhanie za ďalšie skutky"

"Fakultná nemocnica sa jednoznačne dištancuje od takéhoto správania a vníma to ako osobné zlyhanie lekára," uviedla hovorkyňa nitrianskej nemocnice, Tatiana Timková.

Polícia oficiálne o výške úplatkov nehovorila. Výmenou za peniaze mali byť skoršie termíny operácií. Napokon doktora obvinili v dvoch veciach a v oboch prípadoch išlo o 20 eur v obálke. Najnovšie ale neplatí už ani to. "Obvinenie bolo zastavené, boli zistené procesné nedostatky, vyšetrovateľovi bol vydaný pokyn, aby vo veci znovu konal a rozhodol," informovala Andrea Predajňová, hovorkyňa generálnej prokuratúry. 

"Vyšetrovateľ trestné stíhanie vo vo veci, s odkazom na rozhodnutie generálneho prokurátora 17. mája 2018 zastavil," uviedol Martin Wäldl, hovorca prezídia PZ SR. Generálna prokuratúra v tomto prípade spomína že je potrebné rozlíšiť, čo je úplatok a čo dar, ako prejav určitej vďačnosti.

Vyplýva to z uznesenia, do ktorého nám umožnil nahliadnuť zdroj blízky televízii JOJ. Ľudia, ktorí lekárovi dali po 20 eur v ňom tvrdia, že od nich nič nežiadal a oni sami sa mu chceli poďakovať za ľudský prístup a dobrú starostlivosť. Podľa odborníka na trestné právo hranica medzi darom a úplatkom býva často tenká a všetko závisí od dôkazov, napríklad aj nahrávok. "Dokazovanie je ťažké, ale orgány činné v trestnom konaní na to často používajú obrazovo zvukové záznamy a bolo by dobré, aby tam zaznelo, či ide o dar alebo úplatok," objasnil Tomáš Strémy, prodekan právnickej fakulty UK. 

Podľa informácií TV JOJ dotyčný lekár v nemocnici aj naďalej pracuje. Ľudia, ktorí mu mali odovzdať peniaze, stíhaní nie sú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy