Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dvaja starostovia obvinení z korupcie. Jeden úplatok ponúkal, druhý pýtal
Zdielať na

Dvaja starostovia obvinení z korupcie. Jeden úplatok ponúkal, druhý pýtal

BRATISLAVA / Jeden si pýtal úplatok, druhý ho ponúkal. Dvaja starostovia takto pred rokom mali polícii čo vysvetľovať. Dvadsiateho marca roku 2017 obvinili z korupcie najskôr starostu bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves a o deň na to zatkla polícia pre korupciu aj starostu obce Kalinkovo. V oboch prípadoch je už vyšetrovanie ukončené.

Národná protikorupčná jednotka pred rokom v marci obvinila v priebehu niekoľkých dní dvoch starostov z korupcie. Kým starosta bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves mal ako sprostredkovateľ úplatok ponúkať, teraz už exstarosta Kalinkova si zasa úplatok údajne sám vypýtal. Starostu Devínskej Novej Vsi, Milana J., obvinili ako sprostredkovateľa korupcie - peniaze fyzicky nikomu nedal, ani ich neprijal, ale pôsobil ako prostredník. Pre firmu, ktorá spracúva odpady mal vybaviť povolenia na Okresnom úrade, kde pracovníkovi úradu za takúto pomoc ponúkol 5 tisíc eur.

Lenže pracovník odboru životného prostredia namiesto prijatia úplatku korupciu ohlásil na polícii. Pred časom v tomto prípade už vyšetrovanie ukončili návrhom na podanie obžaloby a spis už má v rukách prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry. "Vyšetrovateľ predložil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry návrh na podanie obžaloby. Prokurátor pre jeho preskúmaní vrátil predmetnú trestnú vec vyšetrovateľovi na doplnenie vyšetrovania,“ vyjadrila sa Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Dnes už bývalý starosta obce Kalinkovo, Štefan B., skončil v policajných putách za to, že si úplatok vypýtal. Predloženie urbanistickej štúdie na obecnom zastupiteľstve podmieňoval úplatkom 20 tisíc eur, prípadne prevodom vlastníckych práv k pozemkom. Okrem tohto prípadu je obvinený aj zo starších podobných sporov. Vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky takisto v uplynulých dňoch ukončil vyšetrovanie návrhom na podanie obžaloby, teraz je rad na prokurátorovi. 

Štefan B. však ešte počas vyšetrovania podal proti obvineniam sťažnosti. Keď ich prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry zamietol, tak sa obrátil na generálnu prokuratúru. "Podal podnet na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky na podanie mimoriadneho opravného prostriedku, teda na zrušenie právoplatného rozhodnutia vyšetrovateľa o vznesení obvinení. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich zamietol ako nedôvodné," povedala Predajňová. 

Pozrite si archívnu reportáž o inom prípade odhalenej korupcie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy