Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odborári by radi minimálnu plácu zvýšili o 155 eur. Zamestnávatelia to odmietajú
Zdielať na

Odborári by radi minimálnu plácu zvýšili o 155 eur. Zamestnávatelia to odmietajú

BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že debaty o minimálnej mzde na Slovensku budú rýchle. Zamestnávatelia odmietajú rokovať o návrhu odborárov a dá sa povedať, že zhodu nenájdu. Dôvod? Odborári by radi minimálnu plácu zvýšili o 155 eur. Zamestnávatelia to odmietajú a proti sú aj súkromní lekári, či vedenie nemocníc.

Rokovania o budúcoročnej minimálnej mzde začali poriadne zhurta. Odborári prichádzajú s návrhom zvýšiť ju na 60 percent. Zo súčasných 480 eur by sme sa teda podľa odborárov mali v budúcom roku pri minimálne mzde dostať na sumu 635 eur. Tá ale zamestnávateľov dvíha zo stoličiek a popravde prekvapila i expremiéra.

"My si myslíme, že aj tých 635 eur, keď je v hrubom, tak čistom je to okolo 550 eur, že či je to naozaj suma, ktorá dokáže garantovať zamestnancovi, prijímateľovi takejto mzdy, dôstojný život," povedala Monika Uhlerová z Konfederácie odborových zväzov. "Tak to aj mňa prekvapilo," povedal pred pár dňami na tlačovej konferencii expremiér Robert Fico. 

"Je to z úrovne science-fiction," myslí si Tomáš Malatinský z Asociácie zamestnávateľských zväzov. Už dnes je zrejmé, že rokovania budú búrlivé a zrejme bude musieť opäť rozhodnúť vláda. "Ja som presvedčený, že ak by sme dosiahli hranicu 520, 530 eur v roku 2019, bol by to obrovský úspech," hovorí Fico.  

"My dúfame, že budú zvažovať náš návrh a že ich návrh, rozhodnutie o minimálnej mzde pre rok 2019 bude vyššie," rozpráva Uhlerová. "Považujeme odhady expremiéra stále za premrštené," myslí si viceprezident RÚZ Mário Lelovský. Zamestnávatelia odmietajú obvinenia že vždy pri tejtop téme strašia nezamestnanosťou. Mzdy podľa nich majú rásť, ale reálne a systémovo. "Aby sme sa dostali do štádia predvídateľnosti mzdy, aby sa stala ekonomickou veličinou a nie politickou veličinou," informuje Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov.

"Pre nás je inštitút minimálnej mzdy nedotknuteľný. Aj to je dôvod, prečo sme tento inštitút navrhli ústavne ochrániť," povedal Fico. Pravdou ale je, že okrem zamestnávateľov varovný prst pri téme zvyšovania minimálnej pláce dvíhajú i zdravotníci. Ak nedostanú do systému viac peňazí, doplatí na to len pacient. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy