Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA vyšetruje korupciu na Najvyššom súde
Zdielať na

NAKA vyšetruje korupciu na Najvyššom súde

BRATISLAVA / Dochádzalo na Najvyššom súde k uplácaniu senátov a k manipulácii s prideľovaním spisov? Týmito závažnými podozreniami sa v súčasnosti zaoberá Národná protikorupčná jednotka. Trestné oznámenie len pár dní po vražde Jána Kuciaka podal známy publicista Radovan Bránik. Vo veci sa už začalo trestné stíhanie.

Prvý marec 2018. Slovensko už pár dní oplakáva vraždu Jána Kuciaka. Publicista Radovan Bránik do toho prichádza s informáciou, že investigatívny novinár sa zaoberal aj možnou manipuláciou s prideľovaním spisov na Najvyššom súde. Ešte v ten deň budovu súdu navštívili vyšetrovatelia NAKA a začali so zaisťovaním dôkazov.

"Boli povedané podozrenia o manipulovaní so spismi na NS, neboli špecifikované konkrétne osoby ani ďalšie súvislosti," povedal na začiatku marca bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Noc predtým, než Radovan Bránik zverejnil svoje podozrenia na českom spravodajskom portáli, vypovedal o možnej manipulácii s elektronickou podateľňou Najvyššieho súdu na polícii. Tá napokon vo veci začala trestné stíhanie a hneď pre viacero skutkov.

"Vyšetrovateľ Národnej protikorupčnej jednotky v súčasnosti vykonáva vyšetrovanie vo veci trestného činu neoprávnený zásah do počítačového systému, prijímanie úplatku a podplácanie," informuje Martin Wäldl, hovorca polície. 

"Kľúčové dôkazy boli zadokumentované, bolo vypočuté veľké množstvo svedkov," povedal Braník.  Podľa Bránika bol systém manipulácie s elektronickým systémom veľmi jednoduchý. Na jeho konci sa konkrétny spis dostal k požadovanému senátu. "To sa podarilo zistiť v čase, ktorý predchádzal smrti Jána Kuciaka," dodáva Braník. V praxi malo ísť o to, že konkrétne osoby vedeli náhodné prideľovanie obísť a to tak, že na určitý čas odpojili od systému niektoré senáty.  "Ich počet bol umelo dočasne znížený. Napríklad bol istú chvíľu dostupný len jeden alebo dva senáty, ktorým bol systémom náhodne pridelený prípad a potom sa umelo zapla dostupnosť ďalších senátov," povedal Braník. 

Predsedníčka Najvyššieho súdu ešte v marci po hovorkyni odkázala, že ak by o manipuláciach vedela, obrátila by sa na políciu. Na otázku, či medzitým prijala opatrenia, ktoré by zabránili vstupu do systému, neodpovedala. "Predsedníčka NS od začiatku poskytla orgánom činným v trestnom konaní úplnú súčinnosť ale vzhľadom na prebiehajúce konanie sa nebudeme vyjadrovať," povedala hovorkyňa Alexandra Važanová.

Podľa informácií televízie JOJ vypovedalo viacero sudcov aj personál NS, no kauza sa má dotýkať aj renomovaných advokátov. Zatiaľ ale nik nebol obvinený.
"Títo ľudia to robili dlhé roky a robili to spôsobom, že zneužívali funkčný systém, ktorý sám o sebe je kvalitný," povedal Braník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy