Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V malej obci zachránili školu. Riešenie sa páči malým, aj veľkým
Zdielať na

V malej obci zachránili školu. Riešenie sa páči malým, aj veľkým

MALATINÁ / Ľudia z oravskej dediny Malatiná našli svoj spôsob, aby mohla aj naďalej fungovať ich miestna škola. Hrozil jej zánik, ale dobrý nápad ju nakoniec zachránil. Každý pracovný deň tam minibus privezie deti z okolitých obcí.

Škola je malá, ale pre obec má veľký význam. Vedenie dediny robí všetko preto, aby ju nemuseli zrušiť. Či už v pondelok alebo v piatok, krátko pred siedmou hodinou ráno sú vo Vyšnom Kubíne poctivo nastúpení malí školáci, ktorí ako prví obsadia miesta v minibuse. Ďalší žiaci sa k nim pridajú na nasledujúcich zastávkach. "Tri sú vo Vyšnom, tri v Leštinách a dve v Osádke," vymenoval Adam, žiak tretej triedy. "Mne sa páči, že tak cestujeme do školy," dodala prváčka Natálka.

Deťom sa takáto ranná cesta páči a zároveň plní dôležitý účel. Dievčatá a chlapci, ktorí vystúpia z minibusu si sadnú do školských lavíc spolu s miestnymi žiakmi. Počet školákov v Malatinej je tak rovných sto. "Bez tých dochádzajúcich by sme tak nemali ani 80 študentov a nedokázali by sme zabezpečiť plnú prevádzku školy," povedal riaditeľ školy Peter Harmat. "Deti zvážame autobusom do obce a do našej školy preto, aby sme ju udržali. Škola je veľmi dôležitá aj pre kultúru v obci," dodal Zdenko Kubáň, starosta obce. 

V rozpočte má dedina každý rok vyhradenú sumu na pravidelnú školskú linku. "Obecný úrad prispieva sumou 5000 eur," upresnil starosta. 

Pozitívny názor na minibus má aj žiak deviatej triedy Tibor: "Nemusíme chodievať spojom, klasickým autobusom. Nemusia nás viezť rodičia, takže je to výhodné."

Riaditeľ zdôrazňuje, že ak by neprilákali cezpoľných žiakov, škola by postupne zanikla. A myslí si, že by to malo vplyv aj na počet obyvateľov."Väčšina mladých ľudí by odchádzala z tejto obce, a prakticky by to bolo likvidačné pre celú obec," dodal riaditeľ školy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy