Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tisícky týraných a nechcených zvierat skončilo v útulku. Pomôcť by mala kampaň Stop krutosti
Zdielať na

Tisícky týraných a nechcených zvierat skončilo v útulku. Pomôcť by mala kampaň Stop krutosti

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Takmer 12-tisíc týraných a nechcených zvierat skončilo minulý rok v útulkoch po celom Slovensku.Podľa štatistík však úrady riešili iba 35 prípadov týrania zvierat. Iniciatíva Zvierací ombudsman v tejto súvislosti konštatuje, že takýchto prípadov môže byť oveľa viac bez toho, aby sa o tom ktokoľvek dozvedel.

 Za posledných sedem rokov išlo za týranie zvierat do väzenia iba šesť ľudí. "Súčasný stav je alarmujúci, každý deň pribúdajú nové kruté prípady týrania zvierat. Hovoríme o prípadoch ako vyhladovanie na smrť, dobitie, organizovanie obzvlášť brutálnych psích zápasov či držanie zvierat v katastrofálnych podmienkach,“ konštatovala Zuzana Stanová, zvieracia ombudsmanka s tým, že len Zvierací ombudsman dostal za minulý rok viac ako 300 podnetov. 

Zvierací ombudsman preto spúšťa kampaň Stop krutosti, ktorá môže pomôcť efektívne zasahovať proti týraniu zvierat. Iniciatíva totiž nemá na účinné riešenie situácie kapacity ani financie. "Na to, aby sa bezodkladne zasiahlo, aby sme prinútili kompetentných konať a vymôcť spravodlivosť musí niekto, kto sa vyzná v legislatíve, zabezpečiť zákonné odobratie dôkazov, ktoré páchateľa usvedčia, podať fundované trestné oznámenie a zúčastniť sa na súdnom pojednávaní,“ vysvetlila Stanová s tým, že útulky nemajú na zdĺhavé legislatívne úkony čas ani personálne kapacity.

Jedným z najdôležitejších úspechov Zvieracieho ombudsmana je novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá od septembra pomôže znížiť počet týraných zvierat. "Ak sa nám však nepodarí získať dostatok financií, nebudeme schopní pomáhať systematicky riešiť prípady krutosti na zvieratách a dosiahnuť zmenu. Zlyháva systém, a preto zmena môže prísť len vtedy, ak všetci uvidia, že tyrani sú za svoje činy odsúdení a potrestaní,” dodala Zuzana Stanová.

Pozrite si archívnu reportáž o zviera nie je vec:


Súvisiace články

Najčítanejšie správy