Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vysokohorské cesty sa už opäť otvárajú. Treba ísť ale stále bezpečne
Zdielať na

Vysokohorské cesty sa už opäť otvárajú. Treba ísť ale stále bezpečne

VYSOKÉ TATRY / Onedlho sa v horách končí sezónna uzávera, počas ktorej turisti nemohli vstúpiť do terénu nad vysokohorské chaty. V našej pravidelnej rubrike Na hory sa dozviete, ako sa po otvorení všetkých dolín vrátiť šťastne domov.

Mnohí milovníci vysokohorských túr už v očakávaní vítajú 15. jún. Všetky turistické chodníky označené na mapách budú otvorené a prístupné pre širokú verejnosť. "Máme aj dva vysokohorské priechody - Priečne sedlo a Prielom, ktoré sú zabezpečené reťazami a práve začiatkom letnej turistickej sezóny tam je ešte sneh, ktorý môže byť veľmi nebezpečný," vraví Jozef Janigam riaditeľ horskej záchrannej služby. 

Pošmyknutie na takýchto snehových poliach môže mať fatálne následky. "Treba si túru správne naplánovať, mali by sme vedieť, že sme ešte len pred sezónou, nechodili sme veľa, čiže cieľ túry zvoliť tak, aby sme ho fyzicky zvládli," radí Janigam. Záchranári tiež odporúčajú vyraziť na túru skoro ráno. Okolo obeda sa totiž počasie zvykne meniť. V tomto období sú časté búrky, silný vietor a výrazné ochladenie. 

"Nesmieme zabudnúť na jedlo, pitie, samozrejme dostatočnú výstroj - topánky, pršiplášť a náhradné oblečenie. Keďže ide o vyššiu nadmorskú výšku, treba rátať aj so silnejším slnečným žiarením, ďalšia vec a tá je podstatnejšia, že sme po fyzickom výkone, potením môže dôjsť k dehydratácii a pôsobením slnečného svitu to môže prerásť až do kolapsových stavov," varuje Janigam. 

Jedno z ďalším pravidiel je nechodiť na túry sám a zapisovanie sa v knihách, ktoré sú na horských chatách. "Nabitý mobilný telefón s tiesňovou linkou 18 300," dodáva riaditeľ horskej záchrannej služby. 

Pozrite si ďalšiu časť rubriky Na hory: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy