Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Meteorologička vie, aké počasie bude v lete
Zdielať na

Meteorologička vie, aké počasie bude v lete

BRATISLAVA / Americkí meterológovia už vydali predpoveď počasia na leto pre časti Európy a podľa meterologičky Najlepšieho počasia Mirky Jarošovej, to optimistická predpoveď nie je.

"V tom priestore, kde sme my, to znamená stredná Európa, tak tam by malo byť leto veľmi suché," hovorí Jarošová. A v dôsledku toho, že bude veľké sucho, bude zvýšené riziko tvorenia požiarov. Neznamená to ale, že nebude pršať.

"Pršať bude, ale hovoríme o lokálnych zrážkach, čiže s vysokými úhrnmi, aké sme tu mali počas víkendu," pokračuje meteorologička Najlepšieho počasia. Pri takej búrke môže spadnúť 60-70 milimetrov, na to treba byť pripravený. 

"Malo by byť teplo. Na Slovensku mávame leto v hodnotách od 24 stupňov Celzia na severe po 29 na juhu. Tak takéto v úvodzovkách studené leto mať nebudeme. Tá maximálna teplota by mala byť nad 30 stupňov," opisuje meteorologička. Treba sa pripraviť teda na to, že nás čaká skutočne horúce leto. Také, aké sme tu v uplynulých rokoch mali, ale pre naše zemepisné šírky nie je typické.

"My sme si to spôsobili, sme tu prírodu tak vyčerpali, že má v sebe toľko potencie, že teplota v atmosfére je tak vysoká, že dokáže prijať oveľa viac vlhkosti a tá sa pýta jednoducho dole," dodáva Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy