Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Betliar vás opäť prenesie v čase. Na unikátnej výstave sú kúsky, ktoré ešte neuzreli svetlo sveta
Zdielať na

Betliar vás opäť prenesie v čase. Na unikátnej výstave sú kúsky, ktoré ešte neuzreli svetlo sveta

BETLIAR / Už o niekoľko dní vycestujeme na letné dovolenky, ktoré spravidla trvajú jeden až dva týždne. A do cieľovej destinácie sa dopravíme pomerne pohodlne - či už lietadlom alebo autom. Naši predkovia - teda tí zámožnejší - ale boli na dovolenke aj mesiace. Kým sa dostali na vytúžené miesto, trvalo to týždne. Ak si chcete porovnať súčasnosť a minulosť, určite zájdite do Betliara, kde otvorili unikátnu výstavu o cestovaní a zážitkoch rodiny Andrássyovcov.

V kaštieli Betliar sa opäť posunuli v čase a návštevníci budú mať možnosť vidieť exponáty, ktoré ešte neboli vystavené. Presunú sa do roku 1911. Vďaka cestovateľskej vášni rodiny Andrássyovcov sú tak v kaštieli neobyčajné kúsky z rôznych kútov sveta. "Dokumentujú jednak život domorodých kmeňov, máme tu egyptské múmie, sú tu vystavené vzácne, dnes už chránené zvieratá, ktoré Andrássyovci skolili. Je tu plameniak, lev púšťový, byvol sudánsky," povedal riaditeľ múzea Betliar Július Barczi. 

Výstava obsahuje originálne fotografie z cestovania po Sudáne a veci, ktoré ešte verejnosť nevidela. "My sme ich po 68 rokoch vrátili späť do Betliara," dodal Barczi. Prípravy na cestovateľskú expozíciu trvali viac ako pol roka. 

Okrem hmotných vecí vám ale sprievodcovia prezradia aj to, akým spôsobom sa na dovolenky cestovalo. "Do Londýna sa dostali vlakom alebo koňom, to trvalo dva týždne, potom z Londýna cestovali ďalší mesiac do Indie," prezradil Barczi. Vzhľadom na to, že na dovolenky cestovali tak dlho, nemalo význam pobudnúť tam len niekoľko dní. Často teda dovolenkovali mesiace. V Sudáne pobudli Andrássyovci napríklad až tri mesiace.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy