Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mýty a fakty, ktoré musíte počas chudnutia ovládať. Toto sú ony
Zdielať na

Mýty a fakty, ktoré musíte počas chudnutia ovládať. Toto sú ony

VYSOKÉ TATRY / Blíži sa leto a s ním aj turistická sezóna. Okrem mora sú obľúbenou destináciou aj hory. A ľudia tam idú z rôznych dôvodov. Jedným z nich je aj snaha zhodiť nejaké tie kilogramy. Vypotia sa, bolia ich nohy a napokon zistia, že schudli len zanedbateľne. Pokúsili sme sa preto zistiť, kde je problém a zašli sme do výživovej poradne.

V Grécku tomu hovorili kalokagatia - harmónia tela a duše, u nás sa tomu hovorí v zdravom tele zdravý duch. Tentokrát sme sa ale zamerali nie na duševnú stránku ale fyzickú. S tou majú na Slovensku problém mnohí Slováci. "Obezita sa v dnešných dňoch stáva akýmsi fenoménom, neviem ako je to možné. Všade, kde sa dnes pozriete, vidíte ten problém," uviedla Gabriela Karhútová výživová poradkyňa z Popradu. 

Ak ste si doteraz mysleli, že keď vykonávate ťažkú prácu alebo sa dostatočne hýbete, a týmto spôsobom chudnete, je to chyba. " Tých 70- 80 percent tvorí strava, zvyšok je pohyb," pokračovala poradkyňa. Športovci o tomto vedia. "Veľa zeleniny, mäso, ryža. Žiadne zemiaky, žiadne hranolky," povedal reprezentant v zjazdovom lyžovaní  Adam Žampa.  

Do výživových poradní chodia muži, ženy ale aj deti. Takmer všetci majú problém s bielym pečivom a sladkosťami. Napríklad už len v malom dvojdecovom pohári coly sa nachádza 8 kociek cukru. Pri návšteve poradne vám na začiatku spravia test, ako na tom vaše telo vlastne je. Porovnávajú a merajú sa rôzne hodnoty, ako napríklad svaly, tuk, voda v tele. 

Ako sme spomínali najprv prichádza strava, no potom je dôležitý pohyb. Samozrejme ak ste obézni, treba pohyb konzultovať s lekárom, aby sa vám nezhoršil zdravotný stav. 

Pozrite si archívny rozhovor o zdravej strave z nášho štúdia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy