Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rudolf Schuster mal špeciálnu návštevu
Zdielať na

Rudolf Schuster mal špeciálnu návštevu

KOŠICE / Do Košíc pricestovala prezidentská návšteva. Dvaja bývalí ukrajinskí prezidenti prišli navštíviť nášho bývalého prezidenta Rudolfa Schustera. Okrem toho ho prišli osobne pozvať na oslavu jubilea.

Ukrajinskí exprezidenti Leonid Kravčuk a Leonid Kučma prileteli súkromným lietadlom o deviatej ráno. Slovenský exprezident Rudolf Schuster ich previedol mestom, pričom páni nakoniec zostali na obed v jednej z tamojších luxusných reštaurácií. Práve tam prišlo aj na dary. Hostiteľ Schuster venoval prezidentom svoje knihy s podpismi, oni ho obdarovali drevenou zdobenou vázou.

Exprezident Leonid Kravčuk, ktorý 8.1.1991 podpísal dohodu, ktorou vzniklo Spoločenstvo nezávislých štátov bol v Košiciach vôbec prvýkrát a veľmi ho očaril Dóm svätej Alžbety. Všimol si a vyzdvihol pozitívne naladených ľudí. "U vás sa ľudia idúci po ulici usmievajú. Žiaľ, u nás nie, pretože u nás zúri vojna," podotkol pri prechádzke.

Bývalý prezident Kučma už na Slovensku bol. Tentoraz, ale prišiel s osobnou pozvánkou, ktorou je blížiaca oslava okrúhleho jubilea. Schuster pozvanie prijal a zúčastní sa oslavy 80. narodenín prezidenta, ktorá sa bude konať v auguste v Kyjeve. Kučma má so Schusterom aj inú podobnú tému. A tou sú knihy. Exprezident totiž práve píše memoáre.

Potom, čo si trojica exprezidentov rozdala darčeky, diskutovali o aktuálnej aj nedávnej politickej situácii na Ukrajine. Nevynechali anexiu Krymu ani aktuálne boje na východe krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy