Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
TIPY A TRIKY: Bodavý hmyz útočí. Viete ako sa chrániť?
Zdielať na

TIPY A TRIKY: Bodavý hmyz útočí. Viete ako sa chrániť?

BRATISLAVA / Bodavý hmyz vie byť poriadnym strašiakom. Najmä, ak neviete, ako sa zachovať, keď vás ohrozuje. Zisťovali sme, čo robiť, aby ani jedna strana neutrpela pri strete ujmu.

Neuveriteľné zábery ponúkol pred pár dňami náš spravodajský tím z Banskej Bystrice. Až 30 tisíc včiel sa usadilo na aute zaparkovanom v centre mesta. K úplne obsypanému autu sa ľudia báli priblížiť. My, bežní smrteľníci, strach máme. Ale miestny učiteľ, ktorý vyučuje včelárstvo, si so včelami poradil holými rukami a bez akejkoľvek ochrany. Včely sa totiž nelikvidujú, ale zachraňujú. Veď taký roj, ktorý sa usadil na aute, by dokázal vyprodukovať až 30 kíl medu.

​Také užitočné však nie sú osy, či sršne. Tie sa likvidujú, lebo sú nebezpečné. A na pomoc prichádzajú veľakrát aj hasiči. Najmä ak sa v blízkosti ľudí objaví osie alebo sršnie hniezdo. "V prípade, že sa takéto hniezdo nachádza niekde, kde sa vyskytuje veľa ľudí ako napríklad v škôlke, škole či domovoch dôchodcov, treba zavolať hasičov, pretože tieto včely, alebo iný bodavý hmyz môžu byť nebezpečné," tvrdí Zuzana Farkasová, hovorkyňa prezídia HaZZ.

Takýchto výjazdov majú hasičov stovky ročne. Aj keď sú niektoré roky silné, a iné slabšie. Vo všeobecnosti však platí, že najviac problémov robia osy a sršne počas letných mesiacov. "V roku 2017 sme mali 446 výjazdov k bodavému hmyzu celkovo, pričom úplne najviac prípadov sme mali v auguste roku 2017, kedy boli naši nehasiči vyslaní k 174 takýmto prípadom," tvrdí Farkasová.

Ak sa však takýto nebezpeční votrelci objavia na vašom balkóne, v dome, či na chate, hasiči vám zrejme nepomôžu. Vtedy sa môžete obrátiť na iných profesionálov - odborníkov na dezinsekciu, teda likvidáciu hmyzu. Kým však prídu profesionáli, treba dodržať jedno základné pravidlo. "V prvom rade určite tie osy ani sršne nedráždiť tým, že sa budete pohybovať v ich blízkosti. A zavolať si odbornú firmu na ich likvidáciu. Je tam totiž nebezpečenstvo anafylaktického šoku nielen pre ľudí, ktorí nie sú alergickí," vysvetľuje odborník na dezinfekciu, dezinsekciu a deratizáciu Miroslav Bánoczay.

​Ak patríte k tým odvážnejším, môžete zlikvidovať nebezpečných votrelcov aj svojpomocne. Pred zásahom sa však nezabudnite poriadne obliecť, najlepšie aj viac vrstiev, aby žihadlo nepreniklo na kožu a treba si samozrejme poriadne zakryť aj hlavu a tvár. "Sú rôzne insekticídne prípravky, ktoré sa dajú zakúpiť aj v drogériách alebo hobby marketoch. Ale nie sú také účinné ako profesionálne. To znamená, že ten nástup účinku je neskorší," dodáva Bánoczay.

Toto všetko sa týka najmä likvidácie osích alebo sršních hniezd. Na odlákanie jednotlivcov existujú ešte iné možnosti. Napríklad je veľká šanca, že sa u vás neusídlia, ak do záhrady umiestnite skutočné ale opustené hniezdo. Vinári zas často používajú pascu na osy. Základom je PET fľaša a v nej sladký sirup. Ak k sirupu pridáte aj ocot, zároveň neublížite včelám. Osy prilákate výrazne farebným oblečením a sladkým parfumom. Naopak odpudíte ich klinčekovým olejom, alebo olejčekom z citrónovej trávy. Nepríjemný hmyz tiež odradíte konzumáciou B komplexu a tiež cesnaku. Ale vtedy môžete odpudzovať nielen hmyz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy