Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská lekárka prišla z Austrálie. Jej výskum pomôže miliónom ľuďom
Zdielať na

Slovenská lekárka prišla z Austrálie. Jej výskum pomôže miliónom ľuďom

BRATISLAVA / Do zoznamu výnimočných slovenských výskumníčok v zahraničí, o ktorých tu doma málo vieme, patrí aj naša profesorka, ktorá žije a pracuje v Austrálii. V tomto čase je na horúcej stope unikátneho lieku, ktorý pomáha predchádzať rôznym chronickým ochoreniam a cukrovke.

Barbora vyštudovala na LF UK v Bratislave. Potom sa dostala do Národného inštitútu zdravia v Spojených štátoch a teraz je v Austrálii. "V Austrálii pracujem na Monašskej univerzite, čo je jedna z najväčších univerzít v Austrálii," hovorí Barbora de Courten. Čo vám asi ako prvé udrie do očí, je architektúra areálu univerzity, ktorá patrí k top vo svete. No top nie je len zvonku, ale aj zvnútra - špičkovým svetovým výskumom. Nejeden slovenský výskumník si môže iba povzdychnúť.

"Tie možnosti sú tu úplne iné, je to dané peniazmi..v podstate väčšie ako tu," dodáva Barbora. Dlhodobo sa tu venuje výskumu vplyvu slabých zápalov na chronické ochorenia, cukrovku, srdcovo-cievne, neurodegeneratívne a onkologické ochorenia. "Ten ovplyvňuje ďalšie orgány a prispieva k starnutiu," opisuje Barbara. Pokiaľ ide o peniaze, tvrdí, že problémy sú nielen u nás, ale aj tu. Dostanú síce viac, ale z balíka musia platiť aj ľudí. No pokiaľ ide o odborné kvality výskumníkov, na našich si nedá dopustiť. "Máme veľmi dobré vzdelanie na Slovensku," hovorí.

Na Slovensko sa už ale nevráti, manžela má cudzinca, vie si však predstaviť návrat do Európy, do Viedne by bolo najlepšie. Osud však niekedy prinesie okamihy, ktoré znamenajú veľké zlomy v živote. V prípade profesorky sa taký udial tu v Bratislave pred niekoľkými rokmi. "Cez môjho priateľa z detstva, mi rozprával o synovi s autizmom, rozprával mi o karnozíne," vysvetľuje Barbora. 

Hovoril o tejto látke ako o všestrannom zázraku. Priznáva, že to brala s veľkou rezervou, ale naštudovala si okolo karnozínu všetko, čo sa dalo. A zistila, že práve niečo také hľadala. Zázračné účinky potvrdilo veľké množstvo štúdií, ale týkalo sa to iba zvierat. A tak sa pustila do výskumu. Chystá aj ďalšie a o do 2-3 rokov by karnozín mohol byť odporúčaný bežnými lekármi. Predbežné výsledky sú sľubné. "Mohlo by to priniesť veľký úspech, čo sa týka prevencie," hovorí doktorka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy