Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V lesoch nad Ľubietovou našli uhynuté medvede. Pitva ukázala zaujímavú príčinu smrti
Zdielať na

V lesoch nad Ľubietovou našli uhynuté medvede. Pitva ukázala zaujímavú príčinu smrti

BANSKÁ BYSTRICA / Kuriózny prípad skončil na stole banskobystrických policajtov. Zamestnali ich dva mŕtve medvede. Zvieratá našli v lesoch nad Ľubietovou v priebehu iba niekoľkých týždňov. Zisťovali preto, či nešlo o prácu pytliakov. Pitva ale odhalila skutočnú príčinu. Upozorňujeme že obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Najskôr 8-ročný 150-kilový medveď a potom 80-kilová trojročná medvedica. Mŕtve zvieratá našli pár týždňov po sebe, dokonca v rovnakej lokalite. Obidva prípady tak zamestnali banskobystrických policajtov, ktorí zisťovali čo alebo kto je za ich smrť zodpovedný.

"O pomoc a spoluprácu sme požiadali štátny veterinárny a potravinový ústav," informuje hovorkyňa banskobystrickej polície Petra Kováčiková.

Prípady sa stali v krátkom časovom období po sebe, a tak sa objavili obavy, že v horách nad Ľubietovou vyčíňajú pytliaci. Rany a stopy na telách preto skúmali odborníci a až pitva spoľahlivo odhalila čo sa v lese odohralo.

"Výsledok pitvy odhalil, že príčinou smrti medveďov bol stret s iným medveďom," dodáva Kováčiková. "Populácia sa zvyšuje, môže sa stať, že sa napádajú. Sú voči sebe tolerantné, ale dominantní jedinci sú v čase rozmnožnovania nevraživí a útok býva pomerne častý," vysvetľuje Miroslav Ostrihoň člen poľovníckej komory. 

Podľa odborníka môže byť problémom aj nedostatok potravy či obrana vlastného teritória. Páchateľ, ktorý môže za smrť medveďov nad Ľubietovou, tak nebude potrestaný polícou. Dominantný samec si podľa odborníka takto zrejme robil poriadky vo svojom teritóriu. A nad ním policajti nemajú žiadne právomoci. "Dominantné samce si bránia svoje teritórium, označujú si to drápmi," dodáva Ostrihoň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy