Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Minister obrany Gajdoš si v Ríme uctil 100. výročie vzniku československých légií
Zdielať na

Minister obrany Gajdoš si v Ríme uctil 100. výročie vzniku československých légií

RÍM / Minister obrany SR Peter Gajdoš sa vo štvrtok pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov zúčastnil spomienky, pri ktorom si uctili pamiatku Milana Rastislava Štefánika, ktorý podpisom zmluvy s vtedajším premiérom Orlandom uznal vytvorenie československej armády, takzvanej československej légie v Taliansku.

Štefánik od premiéra Vittoria Orlanda 24. mája 1918 na Benátskom námestí prebral prvú zástavu československých légií a tým potvrdil uznanie Československej republiky prakticky ešte pred jej vznikom. K pamätnej tabuli, ktorú tam má Štefánik Gajdoš položil vence. "V tej dobe československé légie mali 19 tisíc bojovníkov z toho 591 Slovákov," povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Storočnicu si pripomenuli a uctili naše armádne špičky spolu s talianskymi na tom istom mieste, a teda na Benátskom námestí pri pamiatkovej tabuli a pri takzvanom oltáre vlasti. Minister obrany sa stretol aj s náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl Talianska Claudiom Grazianom, ktorý v novembri prevezme funkciu šéfa vojenského výboru Európskej únie.

Štefánik sa narodil v obci Košariská. Podľa tunajšej starostky by si toto miesto zaslúžilo zo strany štátu oveľa viac pozornosti. Jeho rodný dom je vo vlastníctve obce. Nebyť darov od súkromných osôb, nemali by ho za čo ani opraviť. Predseda parlamentu Andrej Danko už ale starostke Anne Abramovičovej prisľúbil stretnutie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy