Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Historické stretnutie s Kim Čong Unom sa nekoná, zrušil ho Donald Trump
Zdielať na

Historické stretnutie s Kim Čong Unom sa nekoná, zrušil ho Donald Trump

Archívna reportáž

WASHINGTON, D.C. / Americký prezident Donald Trump zrušil plánovaný summit v Singapúre - Kim Čong Un-a o tom informoval v liste. Historicky prvé priame stretnutie amerického a severokórejského lídra sa malo udiať 12. júna.

Biely dom zverejnil list, ktorý poslal Donald Trump severokórejskému vodcovi: "Veľmi som sa tešil na stretnutie s Vami. Žiaľ, na základe obrovského hnevu a otvoreného nepriateľstva prejaveného vo Vašom nedávnom vyhlásení som vyhodnotil, že by bolo nevhodné, ak by sme teraz mali toto dlho plánované stretnutie," napísal Trump Kimg Čong Unovi. "Preto prosím berte tento list ako symbol toho, že singapurský summit sa - pre dobro oboch strán, no na škodu sveta - neudeje." Trump odstúpil od summitu potom, ako severokórejská vice-ministerka pre zahraničné záležitosti označila viceprezidenta Pence-a za "politickú bábku". Mike Pence hovoril o tom, že Severnej Kórei hrozí rovnaký osud ako Líbyi. 

​Podľa viacerých zdrojov portálu CNN z prostredia Bieleho domu Trumpa severokórejské vyhlásenie mimoriadne nahnevalo. Prekážalo mu, že menovite napadli jeho viceprezidenta. Zrušenie summitu prichádza v rovnaký deň, ako boli zverejnené informácie o tom, že Severná Kórea kontrolovanými výbuchmi zničila najmenej tri tunely a ďalšie budovy a zariadenia svojej nukleárnej testovacej lokality. Do Punggye-ri boli pozvaní aj zahraniční novinári, nie však zbrojní inšpektori ani odborníci na jadrové odzbrojovanie. Nedá sa preto nezávisle potvrdiť, či boli tunely pri výbuchoch naozaj zničené, alebo len čiastočne poškodené.

Nad jadrovým zbrojným programom jednej z posledných komunistických diktatúr na svete zostáva naďalej hroziaci otáznik:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy