Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Časť bomby z druhej svetovej vojny explodovala. Tisícky ľudí boli evakuované
Zdielať na

Časť bomby z druhej svetovej vojny explodovala. Tisícky ľudí boli evakuované

Archívna reportáž

Drážďany - V nemeckom meste prišlo vo štvrtok v noci k výbuchu časti bomby, ktorú sa práve pokúšali zneškodniť. Bomba mala pochádzať z obdobia 2. svetovej vojny.

Pri výbuchu časti bomby, pôvodom z druhej svetovej vojny sa našťastie, nikto nezranil. Kvôli jej odstráneniu už bolo evakuovaných takmer 9000 obyvateľov. V jej zneškodňovaní budú odborníci pokračovať až keď vychladne. 

Oblasť, kde sa bomba nachádza, ostáva stále uzavretá z dôvodu ďalšieho možného výbuchu.  britskú leteckú pumu našli robotníci pri stavebných prácach ešte v utorok. A to len necelé 2 kilometre od hlavnej stanice.  Polícia pôvodne plánovala, že bombu zneškodnia ešte v stredu v noci. Potrebná evakuácia ale situáciu skomplikovala. Medzi evakuovanými bolo aj približne 240 ľudí z domovu dôchodcov a opatrovateľského domu.  

​​Polícia o možnej explózií varovala už v utorok. Robotníci predtým ako bombu objavili, totiž popri výkopových prácach poškodili vnútro pumy. Aj viac ako 70 rokov po 2. svetovej vojne sú podobné evakuácie v Nemecku bežné. Najväčšia podobná akcia sa stala minulý rok, kedy museli evakuovať viac ako 60 tisíc obyvateľov. Tento rok sa v apríli muselo evakuovať okolo 10 tisíc ľudí. Rok čo rok, sa v Nemecku nájde okolo 2000 ton vojenských munícii a bômb. 

Pozrite si video nemeckej polície, ktorá celú situáciu dokumentuje: 

https://twitter.com/PolizeiSachsen/status/999290374551166978

Súvisiace články

Najčítanejšie správy