Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Paška obvinil Hrušovského z manipulácie
Zdielať na

Paška obvinil Hrušovského z manipulácie

Poslanec za KDH Daniel Lipšic verejne vyzval premiéra Roberta Fica, aby obaja vydokladovali, ako sa dostali k bytu. Opozícia kritizovala, že koalícia chce počas zasadnutia pléna rokovať v branno-bezpečnostnom výbore. Poslanec za KDH Vladimír Palko to označil za škandál

Predseda parlamentu Pavol Paška nepripúšťa, že by pochybil pri zákone o sociálnom poistení. Jednoznačne nesúhlasí s obvineniami opozície. "Vy mňa idete obviňovať, že som sa pokúsil hľadať riešenie v situácii, kedy neexistoval precedens, kedy neexistoval návod, kedy existovala len jediná snaha, naozaj dosiahnuť (riešenie) transparentným spôsobom, žiadnym podvodom," vyhlásil pred poslancami Paška.

Tvrdí, že situácia je preňho ľudsky veľmi nepríjemná, ale nie je človek, ktorý by sa nevedel kedykoľvek obhájiť. Paška povedal, že ochotne bude niesť zodpovednosť, keď ju bude cítiť, ale dnes tomu tak nie je. Ataky považuje za hrubú manipuláciu.

Paška sa obhajoval poukazovaním na prešľapy predchádzajúceho vedenia parlamentu. Bývalého šéfa parlamentu Pavla Hrušovského obvinil, že hrubo manipuloval, porušoval ústavu a rokovací poriadok. "Pán predseda Hrušovský robili ste to bežne, v záujme svojej predstavy," povedal Paška.

"Vadí vám, že už dnes sa nedá manipulovať," oslovil Paška opozičných poslancov. Podľa neho súčasná koalícia prijíma zákony, ktoré pomáhajú ľuďom, zvyšuje sa tak dôvera voči parlamentu, čo prekáža opozícii. Paška tvrdí, že treba bojovať s hlúposťou a bude sa držať biblického, kto do teba kameňom, ty doňho chlebom. Zároveň priznal, že v parlamente sedia "ľudia, na ktorých by skôr platilo, kto do teba kameňom, ty doňho kvádrom".

Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) bol z vystúpenia predsedu parlamentu sklamaný. Každý sa mýli, čakal som, že sa za chybu ospravedlníte. Vy ľudí nespájate, ale rozdeľujete, zdôraznil s tým, že sa Paška znižuje k trápnej taktike znevažovať tých, ktorí vyjadrujú iný názor ako on sám

Problému, pre ktorý bola zvolaná schôdza, a to je flagrantné porušenie zákona pri príprave čistopisu novely zákona o sociálnom poistení, ste venovali len dve vety, reagoval predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. "Vašim vystúpením ste nás presvedčili o tom, že na pozícii predsedu NR SR by ste nemali byť," zdôraznil.

Ak chcete niesť zodpovednosť, musíte vedieť priznať chybu, odkázala Paškovi poslankyňa za KDH Mária Sabolová. "Očakávala som, že to urobíte, namiesto toho ste manipulovali a účelovo použili argumenty, ktoré nesúvisia s programom prebiehajúcej schôdze," povedala. Podľa nej trpí Paška syndrómom akéhosi totalitného spôsobu vládnutia, ktorý prevzal od predsedu vlády Roberta Fica.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) opozícii odkázal, že prvé štyri roky v opozícii sú najťažšie, pri tých ďalších, tam má už človek vyrovnanejší pocit.

Podpredseda parlamentu Milan Hort z SDKÚ-DS povedal, že Paška sa mal chlapsky ospravedlniť a vyhol by sa odvolávaniu. Vo svojom prejave počas rozpravy spomenul aj svadbu Jiřího Paroubka, ktorý mal za svedka premiéra Roberta Fica. Paroubek po tridsiatich rokoch opustil svoju manželku, ktorá mu prala smradľavé ponožky a žehlila spotené košele, a zobral si mladú spolupracovníčku, konštatoval Hort s tým, že to svedčí o hodnotách predsedu vlády.

Poslanec za KDH Daniel Lipšic odmietol Ficovu kritiku, že opozícia nenastavuje súčasnej koalícii rovné zrkadlo. Keďže premiér Fico má problém vysvetliť, ako sa dostal k bytu od firmy Ikores, Lipšic ho v rámci nastavenia zrkadla verejne vyzval, aby obaja verejne vydokladovali ako sa dostali k bytom. "Predložme aj on, aj ja, ako sme sa dostali k bytu, kúpne zmluvy, hypotekárny úver, daňové priznanie," vyhlásil Lipšic s tým, že až potom možno hovoriť o krivom a rovnom zrkadle.

Opoziční poslanci namietali, že predseda branno-bezpečnostného výboru Rudolf Pučík zo SNS zvolal rokovanie výboru. Predsedajúceho Viliama Vetešku žiadali, aby zabezpečil, že výbor nebude rokovať. Poslanec za KDH František Mikloško označil zvolanie výboru za absurdné.

Podľa Mikloška Veteška má Pučíkovi vysvetliť, že "sa to nepatrí, sme v Strednej Európe, pokračovatelia rakúsko-uhorskej monarchie, tu nie je nejaké Turkménsko". Vladimír Palko z KDH podal na výbor procedurálny návrh, aby rokovanie bolo prerušené. "Výbor to odmietol v hlasovaní, toto je škandál," vyhlásil Palko. Veteška po chvíli oznámil, že výbor sa prerušil. Rokovací poriadok nepripúšťa, aby počas zasadnutia pléna rokoval výbor.

Po ukončení rozpravy pristúpili poslanci k tajnému hlasovaniu. Podľa kuloárnych informácií by si koaliční poslanci mali prevziať hlasovacie lístky, aby zabezpečili potrebné kvórum, hlasovať by však nemali. Na odvolanie Pašku z funkcie predsedu NR SR je potrebných minimálne 76 hlasov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy