Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chcete sa odfotiť v maku siatom? Len s povolením farmára
Zdielať na

Chcete sa odfotiť v maku siatom? Len s povolením farmára

PATINCE / Mak siaty zažíva na Slovensku renesanciu. Pribúdajú polia, ktoré lákajú aj romantické duše. V Patinciach už teraz obliehajú makové polia fotografi – vstúpiť na ne môžu len so sprievodom majiteľa licencie na pestovanie maku. V opačnom prípade sa môže stať, že si po nich príde polícia.

Fotografia s makovým kvetom je hitom tohto obdobia. Na hektár stačí zasiať jeden a pol kilogramu maku, aby ho nemuseli ručne jednotiť. Rozkvitnuté makové pole očarúva záujemcov maximálne 9 dní, potom odkvitne.

"Lupene využívame do mydiel, majú skvelý pílingový efekt," hovorí Bálint Pém, farmár. Avšak trhať lupene, makové kvety či nebodaj zbierať tobolky v mliečnej zrelosti nielen romantikom, ale aj prípadným záujemcom o morfín, zakazuje zákon. Ten dokonca určuje, kto môže na makové pole vstúpiť.

"Vyslovene zakazuje, aby cudzí ľudia vstupovali do porastu makov, my ako pestovatelia to musíme ihneď hlásiť polícii, nie je to žiadna hra, nikomu to nedoporučujem," pokračuje Pém. Okrem kontrolného orgánu sa na makovom poli môže beztrestne zdržiavať len držiteľ povolenia na pestovanie maku – teda farmár, ktorý ho pestuje. Záujemcovia o fotenie tam môžu len v jeho sprievode.

"Pred 4 rokmi sme tu mali, túto istú odrodu a vtedy sme to pochopili, že budeme s tým musieť niečo urobiť, lebo každých 10 minút sa zastavovali autá, vyšľapávali si ten porast, aby mali iba krásny záber. Snažili sme sa ich nahovoriť, aby chodili po tých uličkách po postrekovači," vysvetľuje Pém. Na rozdiel od divého, bežný potravinársky mak kvitne na bielo s fialovým odtieňom, albín má ružovo červené kvety a ozimná rakúska odroda má ako jediná fialový kvet. Skúsenosť s fotením v maku mala pred rokmi aj fotografka Zuzka – na želanie mladomanželov.

"Pri ceste bol krásny mak, tak sme tam nabehli, ale potom som sa s majiteľmi makového poľa s náhodne stretla, a oni povedali, že veľa ľudí im ničí tieto makové polia, takže určite doporučovala by som nejakú dohodu s majiteľom, keď sa to dá, aby nejaké problémy nenastali," hovorí fotografka Zuzana Makaryszynová.

"Tu strážime ten porast, a kto má záujem, s našim doprovodom a samozrejme po inštruktáži, čo môžu urobiť a čo nemôžu, môžu ....si urobiť krásne zábery, mali sme už aj prípad, že si tu urobili vo svadobných šatách, alebo v krojoch," dodáva farmár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy