Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Praktické sestry asi nie sú najpraktickejšie riešenie
Zdielať na

Praktické sestry asi nie sú najpraktickejšie riešenie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Viac sestier v zdravotníctve chce zdravotnícky výbor v parlamente dosiahnuť tak, že zdravotníckych asistentov premenuje na praktické sestry a dá im viac kompetencií. Samotným sestrám sa však recept ako mať viac kolegýň a kolegov veľmi nepáči a vedia si predstaviť iné cesty ako to dosiahnuť.

Podľa predsedu zdravotníckeho výboru Štefana Zelníka majú stredné zdravotnícke školy študijný program oveľa náročnejší a zdravotnícki asistenti, ktorý tam študujú, zvládnu aj časť práce, ktoré robia sestry s magisterským titulom. "Dnes môže zdravotnícky asistent, potom premenovaný ako praktická sestra naozaj robiť prakticky výkon pri lôžku pacienta, na ambulancii a teda starať sa ako praktická sestra pri pacientovi," hovorí Zelník. Praktická sestra sa po ukončení strednej zdravotníckej školy bude môcť zamestnať v zdravotníctve a popri práci si tak dokončiť kvalifikáciu na zdravotnú sestru. A tak dosiahnuť počet hodín, ktoré podľa legislatívy EÚ potrebujú na to, aby boli plnohodnotnými zdravotnými sestrami.

Praktická sestra sa stane akýmsi medzistupňom k povolaniu zdravotnej sestry. Zdravotné sestry si to však v praxi nevedia veľmi predstaviť. "Nesúhlasím s tým, že zdravotnícky asistent sa učí to isté čo budúca sestra, pretože on sa učí realizovať základné zdravotnícke úkony," hovorí Iveta Lazorová, prezidentka Komory sestier. Problém vidia zástupcovia sestier aj v samotnom názve "praktická sestra". Podľa hlavnej odborníčky pre ošetrovateľstvo na MZ SR sa v zahraničí rozumie pod praktickou sestrou sestra, ktorá má magisterské vzdelanie. O nich bez nich, aj toto si vyčítajú sestry zdravotníckemu výboru. Viac ako 500 000 sestier bude do roku 2020 chýbať v celej únii a ich nedostatok pociťujú aj stredné školy. Práve s nimi komunikuje zdravotnícky výbor, ktorý zmeny pripravované predložiť na najbližšej parlamentnej schôdzi.

Problémy zdravotných sestier na Slovensku sa dlhodobo nedarí efektívne riešiť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy