Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kým Pellegrini rokoval o pomoci a dotáciách pre farmárov, Nicholsonová podala trestné oznámenie na agrorezort
Zdielať na

Kým Pellegrini rokoval o pomoci a dotáciách pre farmárov, Nicholsonová podala trestné oznámenie na agrorezort

Archívna reportáž

BRATISLAVA Predseda vlády Peter Pellegrini sa v utorok stretol s predstaviteľmi Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv. Počas stretnutia rokovali o viacerých požiadavkách farmárov, ktoré avizovali už od minulého roka. Poľnohospodári a politika v tomto sektore musí mať podľa premiéra istú budúcnosť aj po roku 2020. K situácii, ktorá momentálne vládne medzi farmármi, sa vyjadrila aj podpredsedníčka vlády Gabriela Matečná. Radu určila ako svoj poradný orgán.

Premiér Pellegrini na začiatku tlačovej konferencie poznamenal, že rokovanie bolo veľmi konštruktívne, a že je rád za stretnutie s ľuďmi, ktorí zastupujú najvýznamnejšie segmenty potravinárstva."Rozpráva sa o individuálnych krivdách ľudí v poľnohospodárstve. Poľnohospodárstvo má zohrávať dôležitú úlohu v hospodárstve na Slovensku. Dôležitá je produkcia potravín na Slovensku," uviedol na začiatku premiér. 

Počas stretnutia sa dotkli zásadných otázok, ktoré sú rovnako dôležité, a rovnako vyžadujú intenzívnu debatu ako eurofondy. Poľnohospodárska politika po roku 2020 je jedným z kľúčových bodov. "Našli sme zhodu s kolegami a vieme za čo chceme presne na úrovni európskej komisie bojovať. Dokonca sme telefonovali s pánom viceprezidentom Marošom Ševčovičom, a sme ho poprosili, aby ešte využil nasledujúce na lobing v prospech poľnohospodárov, čo sa týka stropovania podpory.  Budeme bojovať za to aby sa približovanie platieb farmárov, tým západoeurópskym  zrýchľovalo," poznamenal premiér. 

Slovensko potrebuje viac, farmárom treba pomôcť 

Podľa slov Pellegriniho budú podporovať zachovanie dvojpiliérové financovanie. "Zhodli sme sa, že treba podporovať tých viac aktívnych. Viac peňazí pôjde tým farmárom, ktorí chovajú zvieratá, pestujú ovocie, zeleninu. Nie tým, ktorí pôdu používajú len na oberanie dotácii. Dôležité je povedať, že tie individuálne krivdy a problémy, ktoré teraz riešime vznikli aj preto, že európska komisia nastavila systém tak, že je zaujímavé pôdu mať a občas na nej niečo urobiť, potom pobrať dotáciu. Farmári, ktorí skutočne na pôde niečo robia, podporení nie sú," upozornil s tým, že práve toto tvorí problémy aj medzi  poľnohospodárskymi podnikateľmi na Slovensku. 

Taktiež sa vyjadril, že na Slovensku máme špičkové farmy, pestovateľov, chovateľov ale naše poľnohospodárstvo potrebuje viac. "Musíme investovať do zavlažovacích zariadení, zavlažovacích kanálov lebo potrebujeme farmárom pomôcť keď sú suchá. Nie im dať len peniaze kvôli suchám. Budem podporovať podpredsedníčku vlády Gabrielu Matečnú, aby z tých priorít pre rok 2019, o ktorých bude rokovať koaličná rada, boli vyčlenené prostriedky aj pre farmárov,"  Predseda vlády tak chce,  aby sa venovali potravinárskemu priemyslu na Slovensku. Je totiž dôležité,  aby sa pozornosť venovala našim potravinárom,  a nie aby sa kupovali drahé výrobky zo zahraničia. Okrem toho farmárom prisľúbil, že vláda im bude vždy nápomocná. 

Poľnohospodárstvo treba do budúcnosti "pomenovať"

Rada poľnohospodárov je podľa Matečnej dôležitá pre potravinárstvo aj všetkých farmárov na Slovensku. "Konečne vidíme snahu, že poľnohospodári budú požiadavky voči vláde organizovať. Vytvoríme koncepčný dokument ku krokom, ktoré spomínal pán premiér a bude na ňom pracovať všetky inštitúcie, ktoré v rezorte máme. Musíme pomenovať kde je slovenské poľnohospodárstvo dnes a kde ho chceme mať o 30 rokov," vyjadrila sa. Slovensko by podľa nej musí mať vízie do budúcna, ciele, a miľníky ktoré bude kontrolovať. "Poľnohospodárstvo, potravinárstvo a lesníctvo môže prispieť nie len k zmene klímy ale aj celkovo k lepšiemu životnému prostrediu. Garantujem, že Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv je mojím poradným orgánom, s ktorým sa budem stretávať," skonštatovala Matečná. Na záver sa vyjadrila aj k transparentnosti so slovami, že už teraz pracujú na všetkých opatreniach, aby stransparentnili procesy na Poľnohospodárskej platobnej agentúre.  

 Počas tlačovej konferencie sa vyjadril aj samotný predseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností v SR Milan Mišánik. "Ďakujem za pochopenie požiadaviek, ktoré predkladáme už od minulého roka. My vnímame hlavný problém Slovenska smerom k budúcej spoločnej poľnohospodárskej politike.  Čo si Slovensko v Bruseli vybojuje, to sa bude potom tu u nás odvíjať," pokračoval s tým, že ide hlavne o štátnu pomoc v dvoch etapách, čo je už schválená štátna pomoc na tento rok. "V ďalších okruhoch rokovania sme ako spomínal pán premiér, hovorili aj o zmene klímy, suchách, zamestnávateľských veciach a fondu, či administratívnych vecí týkajúcich sa platobnej agentúry," opísal priebeh stretnutia s tým, že prizvukovali na rozpočet. "Požadujeme ale, aby sa štátna pomoc navýšila z rozpočtu. Budeme sa týchto rokovaní zúčastňovať," dodal na záver.  

Pellegrini uvažuje o spojenectve s Macronom

Vo štvrtok počas summitu v Sofii, bude mať Pellegrini aj bilaterálne rokovanie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý má podľa slov slovenského premiéra svoj názor na poľnohospodársku politiku po roku 2020. "Budem sa snažiť hľadať spojenca v Macronovi , preto si vážim názory, poľnohospodárov, ktoré mi boli prednesené," dodal na záver. 

Nicholsonová podala trestné oznámenie

V čase stretnutia poľnohospodárov s premiérom pribudlo na Generálnej prokuratúre ďalšie trestné oznámenie v súvislosti s farmárskymi problémami. Tentokrát ho podala Lucia Nicholsonová za maximálnej súčinnosti farmára Juraja Béreša, ktorý sa cíti značne poškodený agrorezortom. "Zobrali pôdu po otcovi, zobrali mi moju pôdu, bili ma poli, ja si už neviem rady," uviedol farmár Juraj Béreš. Trestné oznámenie sa týka viacerých skutkov ako je subvenčný podvod, poškodzovanie cudzích práv a cudzej veci a tiež lúpeže. "Na drvivej väčšine týchto trestných činov sa mali podieľať podľa našich zistení aj štátne orgány. A to Slovenský pozemkový fond v zastúpení vtedajšej riaditeľky Matečnej, ako aj PoľnohospodárSka platobná agentúra," poznamenala poslankyňa NR SR za stranu SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová . 

Rezort pôdohospodárstva sa ale bráni tým, že to nie je tak. "Neplatil Pozemkovému fondu za nájom, neplatil obciam daň z nehnuteľností, dokonca ani sociálnej poisťovni neplatil," uviedol hovorca Ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik. 

Pozrite si záznam s tlačovej konferencie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy