Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Michalovčanka porazila zle fungujúci štátny systém. Ušetrila tisíce
Zdielať na

Michalovčanka porazila zle fungujúci štátny systém. Ušetrila tisíce

MICHALOVCE / Silvia z Michaloviec sa nezľakla a po dlhých rokoch porazila zle fungujúci štátny systém. Niekoľkoročný proces sa skončil rozsudkom Najvyššieho súdu. Ľudia, ktorí poberajú náhradné výživné, tak už nebudú musieť vracať úradom peniaze, ktoré patria k dlžnému výživnému. Často ide o tisíce eur.

Všetko to naštartovala výzva z úradu práce. Silvia mala okamžite vrátiť peniaze, ktoré práve dostala od svojho bývalého partnera. "Bolo potvrdené, že mi prišla čiastka 165 eur a následne odo mňa úrad práce žiadal vrátenie tejto sumy," opisuje Silvia.  Náhradné výživné vypláca štát po tom, ako povinný rodič na svoje dieťa dlhšiu dobu neprispieva. Ak však neskôr peniaze pošle, úrady si túto sumu doteraz žiadali vrátiť.

"Uložil klientke povinnosť vrátiť vyplatené náhradné výživné, ako preplatok na náhradnom výživnom," informuje hovorkyňa ústredia práce Jana Lukáčová. Silvia ale podala odvolanie. Jej partner jej totiž dlhoval výživné ešte z minulosti, a tak ho spláca.

"Takto bol nastavený systém vymáhania výživného na základe zákonnej úpravy," uviedla Lukáčová. "Hej, že ja som si síce niečo vymohla, ale oni trvajú na tom, my už vám nebudeme nič vyplácať, alebo nám to vráťte, lebo my sme vám vyplatili," tvrdí Silvia. 

Chybu v systéme potvrdil rozsudkom Najvyšší súd. Doteraz sa všetky prípady posudzujú paušálne, čo nie je správne. "Čo si myslím, že je pritiahnuté za vlasy, pretože to dlžné výživné, mi nikdy nikto nevráti," dodáva Silvia. 

Rozsudok Najvyššieho súdu je už právoplatný a znamená zásadnú zmenu pre tisíce poberateľov náhradného výživného. Musí sa kvôli nemu upraviť legislatíva. Dlžné výživné totiž patrí deťom a nie štátu.

"Rozhodnutie súdu bude postúpené ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré rozhodne o ďalšom postupe," dodáva "Lukáčová. 

Musím platiť výživné, keď syn býva s manželkou?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy