Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rodov zamestnanec ešte stále nedostal ani cent z omeškanej výplaty
Zdielať na

Rodov zamestnanec ešte stále nedostal ani cent z omeškanej výplaty

Archívna reportáž

HUMENNÉ / Súd mu dal právoplatne za pravdu a Taliani mu mali do troch dní od právoplatnosti rozsudku zaplatiť takmer 7 tisíc eur. Zamestnanec však doteraz nevidel ani cent. Ide pritom o spoločnosť kalabrijských podnikateľov, ktorí na dotáciách od štátu údajne dostali najviac - bezmála 11 miliónov eur.

"Do troch dní od tohto právoplatného rozsudku mi majú vyplatiť mzdu. Keď nedá peniaze, tak ich budem vymáhať," hovorí František Rada, zamestnanec firmy Agrokomplex Humenné. Hovorkyňa súdov v prešovskom kraji Ivana Petrufová dodáva: "Okresný súd Humenné v predmetnom spore na pokyn zákonného sudcu vyznačil právoplatnosť rozsudku po tom, čo tento bol formálne doručený stranám sporu a nebol voči nemu podaný opravný prostriedok." Tri dni od právoplatnosti rozsudku však už uplynuli a František Rada od Talianov peniaze nedostal a ani spojiť s nimi sa nevie. Telefonicky sa to nepodarilo ani nám. Dokopy majú zaplatiť viac ako 6 a pol tisíc eur. A to nie je všetko. "Súd rozhodol, že mi majú zaplatiť súdne trovy vo výške 1 400 eur," hovorí pán František.

Podľa doterajších zistení práve spoločnosť Agrokomplex Humenné dostala od roku 2004 až po súčastnosť spomedzi všetkých firiem naviazaných na kalábrijských podnikateľov na dotáciách najviac. Štát Agrokomplexu vyplatil bezmála 11 miliónov eur. Taliani sa boria s problémami aj v ďalších štyroch firmách na severovýchode. Pre neplatenie daní a odvodov im pozemkový fond nechce predĺžiť zmluvy na prenájom pôdy. Dokopy ide o 3tisíc hektárov pozemkov a odovzdať ich majú bezodkladne. Martin Kormoš, hovorca SPF hovorí: "Fond žiada od spoločností úhradu sumy nájomného za pozemky za obdobie, kedy užívali pozemky bez platnej nájomnej zmluvy." Sociálnej poisťovni dotknuté firmy dlhujú viac ako 68 tisíc eur a dlh na dani predstavuje ako 61 tisíc. Nevyrovnané záväzky majú stále aj voči niektorých ľuďom, ktorí im pred rokmi prenajali pôdu. Muž zbrane neskladá. S podnetom pre podozrenie zo spáchania trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného a tiež iných trestných činov sa obrátil na Generálnu prokuratúru. Aj ostatné obete neprávostí vyzýva, aby sa nevzdávali:  "Nech bojujú,nech sa neboja, lebo to je naša zem, naše Slovensko. Mne to je jedno, kto to je, aké má postavenie, či má peniaze, či nie, ja bojovať budem. Za svoju pravdu a za svoje."

Generálna prokuratúra už odhalila viaceré chyby v prípadoch talianskych podnikateľov na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy