Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rodinné farmárčenie ako nový trend podnikania
Zdielať na

Rodinné farmárčenie ako nový trend podnikania

BRATISLAVA / Koľko ľudí, toľko názorov. Pri riadení firiem však nie vždy platí, že čím ich je viac, tým lepšie. V poľnohospodárskych družstvách napríklad roky fungovalo kolektívne rozhodovanie, ktoré bolo ale neefektívne. Európsky trend sa však uberá iným smerom a budúcnosť vraj patrí podnikom s dynamickým riadením.

Klasickým družstvám zdá sa odzvonilo a do popredia sa dostáva podnikanie rodinného typu. Podobne ako pri výrobe, aj pri riadení moderného podniku je na prvom mieste efektívnosť. Éra, keď všetci rozhodovali o všetkom je očividne preč. "Pamätám si časy, keď nás bolo 200 členov a bolo treba investovať, tak 200 členov malo v prvom rade investíciu na výplatu a nerozmýšľalo o rozvoji dopredu," vyjadril sa Ján Lopúch, predseda Poľnohospodárskeho družstva v Spišskom Bystrom. 

​Jozef Mlynarčík z Poľnohospodárskeho družstva z Veselého sa k situácii taktiež vyjadril. "Nie je to ten ideálny stav na riadenie poľnohospodárskeho podniku. Je to lepšie, keď je to rodinného typu, teda tých členov čím je menej, tým je to ideálnejšie," povedal. Družstvá s prvkami rodinného podnikania sú fenomén v celej európskej únii a zoštíhľovanie nielen na úrovni manažmentu dorazilo aj k nám. "Je to dobré prísť k nejakému systému, kde by to rozhodovacie právo dostala menšia skupina ľudí," poznamenal Lopúch.

Spájanie podnikov je novým trendom

Nie vždy ale ide o skutočných členov rodiny. Stačí, ak majú podobný pohľad na riadenie a rozvoj. "Je na rozhodnutí rodiny, či chce to družstvo rozvíjať po malých krôčikoch a korčuľovať na tenkom ľade v prípade suchých rokov alebo neúrody, alebo sa chce posadiť na nejaký vankúš v spolupráci s veľkým partnerom," uviedol Daniel J. Krátky zo Slovenského farmárskeho družstva. Spájanie niektorých poľnohospodárskych družstiev alebo rodinných fariem do väčších celkov alebo združení je trend, ktorý pomáha našim podnikom a ich novým členom nielen prežiť. "Keď je viac týchto členov alebo fariem, oveľa lepšie sa hospodári," dodal Mlynarčík. "Takýmto rodinným podnikom sa poskytuje aj tá kapitálová vybavenosť, lepší transfer know how," poznamenal nakoniec Krátky. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s témou poľnohospodári:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy