Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Ústavní sudcovia dostali nahrávku interrupcie
Zdielať na

Ústavní sudcovia dostali nahrávku interrupcie

Riaditeľka kancelárie Ústavného súdu SR (ÚS) Ľuba Mackovičová dnes pre agentúru SITA potvrdila, že na ÚS dopoludnia doručili videonahrávku na DVD o potrate a list ústavným sudcom.

Riaditeľka kancelárie Ústavného súdu SR (ÚS) Ľuba Mackovičová dnes pre agentúru SITA potvrdila, že na ÚS dopoludnia doručili videonahrávku na DVD o potrate a list ústavným sudcom. Na Ústavný súd prišli obálky s DVD nosičmi na meno každého sudcu. "Po konzultácii so sudcami chcem informovať, že žiaden z nich sa k uvedenému nebude vyjadrovať," informovala Mackovičová.

Nahrávku poslala riaditeľka Centra pre bioetickú reformu Jana Tutková spolu s listom, ktorý je zverejnený aj na internetovej stránke www.pravonazivot.sk.

"Súčasný zákon ovplyvňuje ženy a ich okolie, aby zvažovali interrupciu ako legitímnu a etickú možnosť a nehľadali iné riešenia. Veľká časť obyvateľstva však odmieta tolerovať toto násilie na ženách a ich ešte nenarodených deťoch. Človek v štádiu prvého, či druhého trimestra je rovnako ako v etape pred narodením hodný právnej ochrany podľa Ústavy SR. Že ide o nového človeka od momentu vzniku prvej bunky človeka s novou DNA - od fertilizácie - potvrdzujú najnovšie poznatky v genetike, vďaka ktorým môžeme určiť pohlavie ako i genetické predispozície človeka už v prvých dňoch života embrya," uvádza v liste Tutková.

Podľa jej názoru je na základe tak vedeckých ako i právnych faktov nepochybné, že zákon o umelom prerušení tehotenstva je protiústavný i ťažko diskriminačný.

Plénum Ústavné súdu SR sa na verejnom pojednávaní 4. decembra bude zaoberať zákonom o umelom prerušení tehotenstva a súvisiacimi vyhláškami. Návrh na preskúmanie súladu tohto zákona a vyhlášok s Ústavou SR dala ešte v roku 2001 skupina poslancov NR SR.

Za predsedovania Jána Mazáka sa uskutočnilo niekoľko pojednávaní, ale ÚS nález nevydal. Mazák to zdôvodnil tým, že ÚS nebol v kompletnom zložení a neskôr by ho práve preto mohla niektorá zo strán spochybniť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy