Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Proti povodniam ich nemá kto ochrániť. Potok nepatrí nikomu
Zdielať na

Proti povodniam ich nemá kto ochrániť. Potok nepatrí nikomu

LIPTOVSKÝ JÁN / Pred rokom zasiahla obec Liptovský Ján najväčšia povodeň za posledných tridsať rokov. Po niekoľkodňovom snežení prišlo prudké oteplenie s dažďom a z inokedy pokojného potoka Štiavnica sa stala dravá rieka. Škody po tejto povodni sa síce už podarilo odstrániť, no opatrenia proti ďalším živelným pohromám uviazli na mŕtvom bode. Dôvodom je chýbajúci správca.

Valiaca sa voda z hôr brala pred rokom všetko, čo jej stálo v ceste - zaplavila záhrady, odtrhla mostík a začala si tvoriť nové koryto. Škody iba na obecnom majetku prekročili stotisíc eur. Nechýbalo veľa a vlaňajšia povodeň sa pred niekoľkými týždňami mohla v obci zopakovať. Stačil jeden dážď a tunajšie záhrady by boli opäť pod vodou. 

Za rok sa totiž na vodnom toku Štiavnica veľa toho neudialo. Obci sa síce podarilo odstrániť najväčšie škody, rad na protipovodňové opatrenia však nateraz neprišiel. "Tento potok nie je ničí," vysvetľuje starosta obce, Juraj Filo. 

"Podľa databázy, ktorú má ministerstvo k dispozícii, správcom toku sú LESY SR. Tie môžu kedykoľvek požiadať Slovenský vodohospodársky podnik, aby túto úlohu prevzal," uviedlo v stanovisku Ministerstvo životného prostredia SR. 

Štiavnice sú však na Slovensku tri, no tejto jedinej chýba pán. Obec má tým pádom zviazané ruky a už niekoľko mesiacov čaká na rozhodnutie ministerstva  o určenie správcu. Bez jeho odobrenia nemôžu nič robiť. Zdanlivo jednoduchý problém si však nateraz bezvýsledne pohadzujú medzi sebou jednotlivé úrady. "Z tohto stavu sú rukojemníkmi obyvatelia obce," vraví Filo. 

Pozrite sa ako vyzerá život na rieke: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy