Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
NOÚ má dočasného šéfa. Bývalý riaditeľ Dolinský sa prihlási do výberového konania
Zdielať na

NOÚ má dočasného šéfa. Bývalý riaditeľ Dolinský sa prihlási do výberového konania

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Národný onkologický ústav v Bratislave dočasne povedie v pozícii generálneho riaditeľa Tomáš Alscher. Na dnešnom stretnutí sa na tom zhodla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská s prednostami všetkých kliník Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Tomáš Alscher pôsobil doteraz v pozícii ekonomického riaditeľa, vo vedení ústavu je celkovo 6 rokov. Pozíciu generálneho riaditeľa bude dočasne zastávať až do výsledkov riadneho výberového konania. "Dôležité bolo pre nás vybrať človeka, ktorý bude pre zamestnancov ústavu prijateľný, pozná prostredie a dokáže situáciu stabilizovať. Zároveň sme už vypísali výberové konanie na nového generálneho riaditeľa, ktoré je oficiálne zverejnené a uchádzači môžu prihlášky posielať do 17. mája,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

"Uvedomujem si, že je to veľká zodpovednosť. Nakoľko v ústave pôsobím šesť rokov, mám úprimný záujem na tom, aby sa situácia stabilizovala a spoločnými silami sme spolu s našimi špičkovými zamestnancami poskytovali pacientom čo najlepšiu možnú starostlivosť,“ povedal od 1. mája dočasne poverený generálny riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher.

Dolinský sa prihlási do výberového konania

"Pani ministerka má plné právo rozhodovať o riaditeľoch nemocníc, jej rozhodnutie nechcem komentovať. Ja osobne cítim podporu pacientov aj zamestnancov ústavu a vnímam ju ako záväzok," uviedol Jozef Dolinský, ktorý je bývalým riaditeľom Národného onkologického ústavu. Podľa vyjadrenia, ktoré poskytol televízii JOJ sa prihlási do už vypísaného výberového konania.

"Za najdôležitejšiu požiadavku ale považujem, aby výberové konanie bolo transparentné a teda verejné. To znamená s verejným vypočutím kandidátov a s verejnou prezentáciou ich projektov rozvoja NOÚ," dodal Dolinský.

Pondelkového stretnutia za okrúhlym stolom s ministerkou zdravotníctva sa zúčastnili spolu s  prednosta II. onkologickej kliniky LF UK a NOÚ Michal Mego, prednosta Kliniky chirurgickej onkológie SZU a NOÚ Daniel Piňdák a prednosta Kliniky onko-hematológie LF UK a NOÚ Ľuboš Drgoňa. Po stretnutí vydali spoločné vyhlásenie.

"Veríme, že tento krok prispeje k stabilizácii ústavu, dočasne poverený generálny riaditeľ pozná prostredie nemocnice, kontinuálne v ňom pôsobí, preto v ňom vidíme osobu, ktorá by mohla upokojiť situáciu a vytvoriť podmienky pre postupné riešenie nahromadených problémov," píše sa v stanovisku.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pribúda onkologických pacientov. Nemocnica v Levoči sa preto rozhodla rozšíriť ambulanciu. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy