Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čerpanie eurofondov opäť pokračuje, výskum a inovácie dostanú druhú šancu
Zdielať na

Čerpanie eurofondov opäť pokračuje, výskum a inovácie dostanú druhú šancu

BRATISLAVA / Čerpanie eurofondov na výskum a inovácie sa opäť rozbieha. Škandalózne prerozdeľovanie europeňazí na Ministerstve školstva súkromným spoločnostiam, ktoré napokon stálo Petra Plavčana funkciu, sa ministerke Martine Lubyovej podarilo čiastočne obnoviť. Z troch operačných programov jeden ešte stále podlieha kontrolnému auditu.

Tri operačné programy boli viac ako pol roka pre sporné čerpanie eurofondov stopnuté, až teraz prichádza zmena. "Dnešným dňom Ministerstvo školstva spúšťa novú výzvu v rámci operačného programu výskum a inovácie, a to vo výške 28 miliónov eur," uviedla hovorkyňa Ministerky školstva SR Ria Feik Achbergerová. 

Naštartovať proces dôvery v operačný program podľa vedenia Ministerstva školstva nebolo jednoduché. Presvedčiť o ukončení nekalých praktík na pôde štátnej inštitúcie musela aj samotného šéfa Európskej komisie. Exminister Plavčan mal k dispozícii ešte minulý rok balík v hodnote až 900 miliónov eur a vo výzve, ktorú spustil ako prvú v objeme 300 miliónov eur boli peniaze odklepnuté súkromným spoločnostiam. Vedci obišli nakrátko. "Ako je to možné, že sme nič nedostali a pritom sme všetky podmienky splnili,"  takto sa vyjadrili v minulosti k celej situácii vedci.

"Je potrebné nielen to ,aby bolo Slovensko výrobnou halou, ale aj to, aby vstupovali súkromné podnikateľské subjekty do výskumu a vývoja. Treba ich podporiť," vyjadril sa exminister Plavčan. Ten to následne vysvetľoval ešte dlhé týždne, miestami ho pritom zalievali poriadne kropaje potu. Ponúkal aj riešenia, ale napokon pod tlakom verejnosti i opozície o post ministra prišiel. Čerpanie eurofondov sa tak dostalo stopku. 

"Museli sme nastaviť nové kritéria hodnotenia nové podmienky, tak aby bolo všetko maximálne transparentné. Zmenili sme všetky nastavenia," prezradila hovorkyňa Achbergerová. O nenávratný finančný príspevok sa teraz môžu žiadatelia uchádzať v dvoch termínoch, v dvoch kolách. Všetko je zverejnené na webovej stránke Ministerstva školstva. "V máji spustíme aj ďalšiu výzvu na strategický výskum," dodala hovorkyňa.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, prečo policajti žalujú ministerstvo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy