Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hra na demokraciu skončila. Kuciak je mŕtvy, Fico vládne. Zvykajte si
Zdielať na

Hra na demokraciu skončila. Kuciak je mŕtvy, Fico vládne. Zvykajte si

Normalizačný proces vo verejnoprávnej televízii bol predvídateľný a nevyhnutný. Po vražde Jána Kuciaka má Robert Fico jedinú šancu na prežitie – musí okamžite dobehnúť Viktora Orbána, vybudovať a zabetónovať mocenské štruktúry nezávislé od volieb a zlikvidovať akýkoľvek verejný odpor. Prvým samozrejmým krokom na maďarskej ceste je umlčanie médií. Zlikvidovať akúkoľvek žurnalistiku v RTVS je jednoduché, lacné a účinné. So súkromnými to bude ťažšie.

Smer, keď odovzdal Andrejovi Dankovi verejnoprávne médiá, pôvodne len prenechal svojmu od hladu večne hysterickému partnerovi jednu z menších trafík, ktorá dokáže vyrobiť pár peňazí „na kávu“. Profesionálnych trollov, ktorí by pretláčali prihlúple ruské hoaxy do televízneho spravodajstva, by tam však ešte pred dvoma mesiacmi ani Fico nevidel rád. Dnes je všetko inak.

Zabíjanie novinárov prináša privysoké politické náklady. Fico napríklad na Západe skončil. V Bruseli dnes pustia Petra Pellegriniho do jednej miestnosti s európskymi lídrami, formálne mu aj ruku podajú, no po pracovnom obede Angely Merkelovej s milenkou Nina Vadalu je Fico nedotknuteľný. Nie tak, ako Kočner na Slovensku, ale ako najnižšia kasta v Indii. Jemu by ruku nepodala ani upratovačka v úrade spolkovej kancelárky. Ani formálne a v hrubých gumených rukaviciach. V Európe je z Fica politická mŕtvola, ale to neznamená, že sa nepokúsi prežiť aspoň doma. Za akúkoľvek cenu.

Dnes majú politickí robotníci kapitána Danka vo verejnoprávnych médiách rozviazané ruky. Žurnalistiku musí nahradiť propaganda, ktorá ľudí presvedčí, že Západ je ich nepriateľom a spása národa leží v Rusku. Na toto by Fico lepšieho partnera ako národniarov nikde nenašiel. Ani Kotlebovi by nedovolili rečniť v ruskej dume. Jaroslav Rezník chcel uzatvárať zmluvu s ruskou propagandistickou agentúrou Sputnik už ako riaditeľ TASR, no vtedy mu to neprešlo. Teraz má na odstránenie remeselne čistého spravodajstva politickú objednávku aj mandát. Asi je aj pod tlakom, že už včera bolo neskoro.

Rezník vo štvrtok sľúbil, že situáciu v RTVS upokojí. Novinári ho zle pochopili. Sľuboval to svojim šéfom, nie podriadeným. Už v piatok nechal na hodinu vyhádzať rebelov, ktorých zákonne mohol. Niežeby to bolo nutné, ale potreboval vyslať jasný signál, že nielen profesionalita alebo názor - ani slušnosť nie je v RTVS žiaduca a nebude tolerovaná. Pomôže tým svojim užitočným idiotom, ktorí sa dlhé roky učili osvojiť si akýkoľvek názor nadriadených v politickom PR. V takto nastavenej atmosfére bude omnoho ľahšie vyštvať dobrých profesionálov aj ohnúť chudákov, ktorí fakt nemajú kam odísť.

Mnohí z najlepších už dali výpovede. Iní sa stále pokúšajú bojovať, pretože verejnoprávny rozhlas a televízia sú naše, nie Ficove a Dankove. Nechcú ujsť z boja. Tých nakoniec normálne vykopú, na dekórum sa už nikto neohliada. Načo?

Po vražde Jána Kuciaka sa hra na demokraciu a slobodu skončila. Ľudia musia dostať po papuli, aby vedeli, kde je v skutočnosti ich miesto. Najprv zlikvidujú médiá. Potom si prídu aj po vás. Ale o tom sa už nik nedozvie, takže to bude, ako by sa to nestalo.

Súvisiace články