Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Budeme mať drahšie neživotné poistenie? Ministerstvo financií pripravilo novelu
Zdielať na

Budeme mať drahšie neživotné poistenie? Ministerstvo financií pripravilo novelu

BRATISLAVA / Za neživotné poistenia medzi ktorými sú napríklad aj cestovné, majetkové či úrazové si od októbra s najväčšou pravdepodobnosťou priplatíme. Vláda bude v stredu schvaľovať novelu zákona o 8% dani z neživotného poistenia. Nedotkne sa to však len novo-uzatvorených zmlúv, ale aj tých spred piatich, či desiatich rokov.

Ak máte uzatvorenú niektorú z uvedených zmlúv neživotného poistenia, je pravdepodobné, že si za ňu od októbra priplatíte. Ak vláda v stredu prijme navrhovanú novelu zákona, všetky neživotné poistenia budú podliehať 8% dani. A tak napríklad miesto 100€ za poistenie domácnosti zaplatíte 108€. Ministerstvo financií tvrdí, že zdanenie poistenia je úplne bežné vo viacerých štátoch EÚ. "Zo strany poisťovní je samozrejme obrovský odpor, pretože nechcú platiť takúto daň. My im ale nerozkazujeme, že to majú preniesť do ceny. To znamená, tie ktoré budú chcieť bojovať o klienta sa budú snažiť nepreniesť takýto odvod, alebo takúto daň do ceny," hovorí Peter Kažimír, minister financií.

"Samo ministerstvo nespravilo žiadnu analýzu trhu, aby mohlo tvrdiť, či tú daň budú platiť poisťovne zo svojho zisku, alebo to budú platiť spotrebitelia," tvrdí Radovan Ďurana, ekonomický analytik INESS. "Logický efekt zo strany poisťovní bude, že tie náklady premietnu do poistenia a do poistného ako takého a logickým dôsledkom bude zvýšenie poistného. A my máme najviac obavy za zamestnávateľov, pretože sa obávame, že to pocítime na poistnom," hovorí Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Predseda OZ Kovo Emil Machyna tvrdí, že poisťovne sú v dobrej kondícii a nemajú dôvod preniesť daň do vyšších cien za poistky: "Dnes keď si pozrieme závierky týchto spoločností a zoberieme hospodárske výsledky sú vynikajúce."

"V každom prípade aj keby, túto daň čiastočne kryli poisťovne tak to dopadne na bežných obyvateľov a pre všetkých poistencov sa to prejaví v drahšom poistení," tvrdí Ďurana. Analytik tvrdí, že nie je vylúčené ani to, že po zavedení novej dane bude poistenie pre Slovákov oveľa menej zaujímavé. "Vnímame to ako niečo čo by nemalo byť, pretože ak máte daň z tabaku tak vás to má demotivovať, aby ste fajčil, a nás to má demotivovať aby sme boli zodpovední?," kladie si otázku Rastislav Machunka.

O navrhovaných zmenách bude vláda rozhodovať v stredu.

O novele z dielne ministerstva financií sme informovali už skôr, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy