Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bostonský maratón bol tento rok spomienkový a dojímavý
Zdielať na

Bostonský maratón bol tento rok spomienkový a dojímavý

BOSTON / Organizátori Bostonského maratónu tento rok pozmenili trasu. Viedli ju tak, aby po jej zabehnutí GPS súradnice ukázali účastníkom názov mesta. Dôvod je jasný: pripomenuli si tak 5. výročie bombového útoku na tomto podujatí, pri ktorom zahynuli traja ľudia a 260 ďalších sa zranilo.

Veľmi nezvyčajný obrazec mali pred sebou všetci, ktorí si tento rok pozreli trasu bostonského spomienkového behu. Pred piatimi rokmi ho traja ľudia neprežili.
Tesne pred cieľom vtedy zazneli blízko trate dve explózie. Išlo o výbuchy, ktoré spôsobili podomácky vyrobené bomby v tlakových hrncoch.

Atentátnikmi mali byť dvaja bratia pôvodom z Čečenska. Jedného polícia usmrtila pri naháňačke tretí deň po útoku, druhý dostal trest smrti a na jeho vykonanie čaká vo väznici v Colorade. Pri výbuchu zahynuli traja ľudia vrátane 8-ročného chlapca. Medzi desiatkami ranených bola aj Erika. S traumou bojovala aj tak, že napísala detskú knihu o tom, ako sa po nešťastnej udalosti zaradiť späť do života. "Chcem aby vedeli, že sa im môže prihodiť nešťastie. Nesmú sa však poddať, existuje totiž veľa vecí, pre ktoré sa oplatí ďalej žiť," tvrdí autorka publikácie Erika Brannock.

Zástupcovia mesta si uctili pamiatku obetí na piate výročie útoku na bostonský maratón položením vencov v cieľovej rovinke.

Desivú scénu z útoku si pozrite v archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy