Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenská armáda chystá modernizáciu za viac ako 30 miliárd eur
Zdielať na

Slovenská armáda chystá modernizáciu za viac ako 30 miliárd eur

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Viac než 30 miliárd eur plánuje investovať rezort obrany do modernizácie slovenskej armády do roku 2030. Či už na nákup nových obrnených vozidiel, leteckej, či inej obrannej techniky. Vynára sa tu však iný problém, ktorý musí armáda akútne riešiť.

Slovenská armáda už má vo svojej službe prvé kusy nových vrtuľníkov BlackHawk, či lietadiel typu Spartan. Zatiaľ čo v prípade dopravných Spartanov sme nateraz s nákupmi skončili, k dvom Blackhawkom postupne pribudne ďalších sedem. Minister obrany Peter Gajdoš vraví: "Máme vycvičených 6 posádok, pokračujeme vo výcviku ďalej, na prelome mesiacov máj-jún budú zabezpečené ďalšie dva vrtuľníky." Slovenskú armádu však prenasleduje iný problém letectva: ruské stíhačky MIG 29. Armáda by rada nakúpila nové stroje. Cenovú ponuku už predložili Švédi, čaká sa na cenu z Ameriky. Stále však nie je isté, či neostaneme len pri servisovaní starých Migov. Konečné rozhodnutie bude známe koncom júna. "V hre sú lietadlá typu F16 a samozrejme Gripeny," hovorí minister Gajdoš.

A práve letectvo veľmi úzko súvisi s radarovou technikou, ktorá v slovenských ozbrojených silách definitívne dosluhuje. Viac ako dva a pol roka naťahujúci sa tender stále neskončil. "Na základe operačnej požiadavky OS budú do tejto požiadavky zahrnuté tri typy radarov, a to stredného, malého a krátkeho dosahu," vraví minister. Posilniť plánujú aj pozemné vojsko. O projekte obrnených vozidiel na podvozkoch 8x8 a 4x4 sa už povedalo veľa. Ešte stále prebiehajú takzvané vojskové skúšky. Po ich vyhodnotení o nákupe rozhodne vláda. Pribudnúť by mali aj samohybné húfnice Zuzany. Omladiť a doplniť by ich mali mladšie sestry, Zuzany 2. Podľa oficiálnych informácií rezortu obrany to vyzerá tak, že modernizácia armády je vyriešená. Otvorenou otázkou však stále ostáva, kto bude v budúcnosti na tejto modernej technike bojovať.

Podľa náčelníka generálneho štábu, ktorý mimochodom tiež v dohľadnej dobe odchádza do výsluhového dôchodku,armáda prišla v poslednej dobe o množstvo funkcionárov. A v neposlednom rade armáda v súčasnosti ani z ďaleka nie je atraktívnym povolaním pre mladých ľudí. Milan Maxim hovorí: "Ja sa vyjadrujem úplne jasne, že treba s tým personálom niečo robiť, a urýchlene, lebo inak nenaplníme stavy tak ako chceme." Opozičný ex-minister obrany Ľubomír Galko si však myslí, že zvrátiť súčasný stav dokážu v rezorte jedine zatraktívnením platových podmienok. Za čo by podľa neho dokázali v parlamente dokonca aj zahlasovať. "My ministerstvo obrany v takomto úmysle podporíme. V opačnom prípade ten trend bude naďalej negatívny a ten záujem bude klesajúci," hovorí Galko.

O potrebe modernizácie slovenských ozbrojených síl nikto nepochybuje. Isté obavy sa objavujú ohľadne transparentnosti plánovaných nákupov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy