Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensko nastupuje nelegálny hazard: Klasické automaty vystriedali vedomostné
Zdielať na

Na Slovensko nastupuje nelegálny hazard: Klasické automaty vystriedali vedomostné

BRATISLAVA / Na Slovensko sa tlačí nelegálny hazard. Vyhlásili to v stredu predstavitelia Asociácie zábavy a hier. Príčinou je podľa nich deravosť zákona, ktorý od prvého januára tohto roka zakázal prevádzkovanie výherných automatov v krčmách, baroch a iných malých prevádzkach.

"Za tri mesiace odkedy vstúpila do platnosti najprísnejšia regulácia,a teda že automaty už nemôžu byť umiestnené v pohostinstvách, na mape Slovenska pribudlo 44 herní z nelegálnymi kvízomatmi," uviedla Dominika Lukáčová, hovorkyňa Asociácie zábavy a hier. To je ale len údaj z informácií od členov asociácie, ktorí museli z prevádzok svoje automaty odviezť. V skutočnosti to vraj môže byť aj dvojnásobok. Majitelia nových kvízomatov si údajne vyložene podávali kľučky s odchádzajúcimi prevádzkovateľmi legálnych herných automatov. 

Čo ale v skutočnosti kvízomaty sú a akým spôsobom fungujú, objasnil český senátor a majiteľ skupiny SYNOT Ivo Valenta. "Kvízomat je zariadenie, ktoré v podstate vidíte v kasínách, v herniach. Takže je to klasický automat, ktorý ale kladie medzi jednotlivé hry vedomostné otázky.  Napríklad niečo ako "chcete byť milionárom". Normálne sa ale doňho vkladajú peniaze, prebieha hra, a potom nasleduje samozrejme aj výhra," vysvetlil. Počas hry na tomto kvízomate sú jednotlivé zakrútenia len krátko prerušované jednoduchými otázkami. Aj napriek tomu, že sa sem rovnako hádžu peniaze ako do výherných automatov, tak sú považované za vedomostné výherné automaty.

Podľa Petra Mikošku z českého združenia prevádzkovateľov centrálnych lotérijných systémov sú tieto vedomostné otázky skôr na smiech. "Väčšinou je to tak, že tie otázky sú veľmi jednoduché a ešte sa dajú aj preskočiť. To znamená, že sa dajú nazhromaždiť až na záver tej hry, kedy by malo prísť k vyplateniu peňazí. Niekedy tam vyskočí aj otázka, ktorá nie je až tak jednoduchá, no vždy je tam nápoveda. Nápoveda sa ale zhoduje s tým, čo by mal hráč odpovedať," povedal Mikoška. 

​Nelegálny hazard nie je problémom len na Slovensku, ale i v Čechách. Práve preto sa k celej situácii vyjadrili aj ľudia z Čiech."U nás čo mám skúsenosti tak sa to nafukuje do väčších rozmerov. Zákon v Českej republike stanovil koniec prevádzkovaniu automatov v krčmách a v baroch. Takmer vo všetkých týchto podnikoch sa tieto prístroje vyskytujú na sto percent," dodal Peter Mikoška. Nástup nelegálnych kvízomatov, ktorých prevádzkovatelia neodvádzajú štátu nič ale nie je len našou alebo českou špecialitou. Objavilo sa to aj v ďalších európskych krajinách. "Títo ľudia čakajú až niektorý štát alebo mesto popoulisticky tie legálne aktivity ukončí, zavrie alebo spraví veľkú reštrikciu. Potom budú vysmiati, pretože keď ich nevyhnali ani z iných štátov tu budú mať dvere otvorené," povedal Valenta.

Takýto ľudia majú aj odborné posudky, podľa ktorých kvízomaty nie sú výherné automaty,  a preto sa na ne zákaz prevádzkovania v krčmách a baroch nevzťahuje. Postupne sa tak šíria po celom Slovensku. Podľa asociácie ich veselo prevádzkujú aj tam, kde vyhlásil totálny zákaz hazardu. "Napríklad Stará Ľubovňa, ktorá sa dlhodobo hrdila absolútnou prohibíciou, má dnes priamo v centre meste herňu s dvanástimi kvízomatmi. Takisto Ružomberok, ktorý má po novom absolútny zákaz hazardu. Hneď za tabuľou Ružomberok je obrovské kasíno,  vyjadrila sa Lukáčová.

​Kým pri legálnom hazarde museli prevádzkovatelia automatov odvádzať štátu nemalé peniaze, pri kvízomatoch to podľa asociácie robiť nemusia, a ani nerobia. Hovorkyňa asociácie zábavy a hier tiež povedala, že ak by súd ponechal všeobecne záväzné nariadenie v platnosti, tak Bratislava príde ročne o 3 milióny eur. K celej situácií sa vyjadrila aj Finančná správa. "Samozrejme my vnímame aj problémy s takzvanými kvízomatmi. Je dôležité povedať, že akékoľvek zariadenie, na ktorom sa prevádzkuje hazardná hra potrebuje mať licenciu. Len za tento rok sme už urobili viac ako 1400 kontrol, pričom v 52 prípadoch bolo zistené porušenie zákona, teda prebieha v tom ďalšie konanie. A udelili sme už pokuty vo výške viac ako 60 tisíc eur," uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančnej správy SR. 

Pozrite si reportáž o hazarde pri laickom experimentovaní:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy