Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Krematóriá odmietajú nadmerne obéznych ľudí
Zdielať na

Krematóriá odmietajú nadmerne obéznych ľudí

Archívna reportáž

PRAHA / Problémy, ktoré im spôsobuje ich váha nekončia ani po smrti. České krematóriá totiž odmietajú spaľovať ľudí trpiacich obezitou. Reč je konkrétne o ľuďoch vážiacich viac ako 200 kilogramov. Pozostalí tak musia zvoliť drahšiu alternatívu pochovania zosnulého.

V Českej republike trpí ťažkou či morbídnou obezitou (BMI vyššie ako 40) viac než 300 tisíc ľudí. Ako uviedol Blesk.cz , tento počet sa u mužov za posledných 40 rokov zvýšil štrnásťnásobne a u žien trojnásobne. Toto ochorenie nerobí problémy len lekárom ale aj majiteľom pohrebných služieb. Ich zariadenia totiž nie sú prispôsobené na takú hmotnosť.

Negatívne skúsenosti s morbídnou obezitou má už viacero českých krematórií. "Asi pred rokom nám priviezli morbídne obéznu ženu, ktorá vážila takmer 300 kilogramov. Pri jej spopolnení došlo k poruche peci. Kremačné pece nie sú stavané na takú vysokú váhu. Pec sa nám prehriala a museli sme privolať hasičov," vyjadril sa pre MF Dnes majiteľ pohrebnej služby Likrem Ladislav Kopal. Krematórium v Liberci, od tohto incidentu, tak už neprijíma zosnulých, ktorý vážia viac ako 200 kíl.

Podobný problém nastal aj v pražskom krematóriu, kde počas spopolňovania zosnulého prišlo k výbuchu peci. Vzniknutý požiar sa síce podarilo uhasiť samotným zamestnancom, no zasahovať museli aj dve jednotky hasičov. Krematóriá majú pri obéznych pozostalých problém aj s veľkosťou rakiev. Práve preto odporúčajú aby pozostalí volili skôr pochovanie do zeme. Tento spôsob je ale až o niekoľko tisíc českých korún drahší.

Pozrite si reportáž o "čiernom" tabaku v pohrebnom aute:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy