Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vážna hrozba pre deti. Typické hračky do kúpeľa skrývajú špinavé tajomstvo
Zdielať na

Vážna hrozba pre deti. Typické hračky do kúpeľa skrývajú špinavé tajomstvo

ZÜRICH / Mnoho detí si kúpeľ bez gumených kačičiek nevie predstaviť. Tieto obľúbené hračky ale môžu byť pre ich zdravie veľmi nebezpečné. Lekári často upozorňujú, že sa v ich vnútri tvorí nebezpečný povlak. Až teraz však švajčiarski vedci zverejnili štúdiu, počas ktorej skúmali desiatky týchto hračiek. A ich zistenia sú alarmujúce.

Aj keď pre niektorých môže vyznievať skúmanie hračiek ako zbytočná záležitosť, za bakteriálny rozbor biofilmu zaplatila samotná švajčiarska vláda. Navonok neškodné kačičky ukrývajú po týždňoch používania špinavé tajomstvo. Dovnútra sa dostáva voda a tento priestor je dokonalým prostredím pre množenie nebezpečných baktérií. Ukázalo sa, že 80 percent zo skúmaných vzoriek môže ohroziť zdravie detí. "Po rozrezaní sme našli povlak plný húb a baktérií. V každej hračke bolo cez miliardu buniek,” povedala odborníčka Caitlin Proctor.

Povlaky sa tvoria na všetkých materiáloch, ktoré sú v kontakte s pitnou vodou. Gumené kačičky sú naň obzvlášť náchylné. Spájajú sa tam až dva zdroje výskytu baktérií. "Okrem pitnej vody sú to baktérie, ktoré sa do nej dostanú z nášho tela. Šíreniu povlaku pomáha aj materiál, obsahuje totiž uhlík a ten slúži pre baktérie ako potrava," hovorí Proctor.

Plejáda mikroorganizmov, ktoré v nich kačičkách vedci objavili, je naozaj pestrá. “Mnohé z nich spôsobujú legionársku chorobu, zápal močových ciest, stredného ucha, a u oslabených ľudí môžu vyvolať aj zápal pľúc. Tiež sme tam našli ecoli, spôsobujúcu tráviace problémy," upresnila Proctor.

Vedci samozrejme nechcú, aby sme deťom zničili radosť z kúpeľa. Stačí len urobiť zopár opatrení. Pomôže pravidelné umývanie horúcou vodou a zalepenie otvorov, aby sa voda nedostávala dovnútra.

Pozrite si archívnu reportáž, ako sa chrániť pred plesňami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy