Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hrozba svetovej vojny. Rusi varujú USA pred útokom na Sýriu, hovoria o možnej odvete
Zdielať na

Hrozba svetovej vojny. Rusi varujú USA pred útokom na Sýriu, hovoria o možnej odvete

Archívna reportáž

MOSKVA / Vysokopostavený ruský politik v utorok varoval Spojené štáty, aby neskúšali vojensky zaútočiť na sýrsku armádu, lebo tým môžu vyprovokovať priamy vojenský stret medzi USA a Ruskom.

Útok americkej armády na sýrske vojenské ciele môže zasiahnuť aj ruských vojakov, ktorí v krajine pôsobia, a automaticky vyvolať ruskú odvetu, vyhlásil ruský generál vo výslužbe Vladimir Šamanov, ktorý je šéfom parlamentného výboru pre obranu. Šamanov dodal, že Rusko má na takýto útok "potrebné prostriedky a Američania a ich spojenci to veľmi dobre vedia".

Ruská armáda by mohla podľa Šamanova v odvetnom údere zaútočiť na americké vojenské lode a lietadlá. Šamanov dokonca úplne nevylúčil ani použitie jadrových zbraní, o ktorom iba povedal, že je "nepravdepodobné".

Americký prezident Donald Trump v utorok pohrozil, že Spojené štáty budú na posledný vývoj s Sýrii dôrazne reagovať. O možnosti odvetného útoku v Sýrii hovorí aj Francúzsko a ďalšie západné krajiny.

Európska agentúra pre leteckú prevádzku Eurocontrol vydala varovanie aerolinkám pred letmi vo východnej oblasti Stredomoria. Do 72 hodín by mohol začať útok na Sýriu. Eurocontrol upozorňuje, že by mohli byť použité strely typu vzduch-zem alebo riadené strely, ktoré môžu narušiť navigačné systémy.

Dôvodom možného avizovaného útoku je údajný sobotňajší chemický útok zo strany režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada proti sýrskej opozícii na damaskom predmestí Dúmá, o ktorom v nedeľu informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Pri útoku podľa SOHR zahynulo najmenej 80 ľudí.

Ruská armáda v pondelok vyhlásila, že žiadny chemický útok sa v Sýrii nekonal. Moskva tvrdí, že do oblasti vyslala armádny inšpekčný tím a ten "nenašiel žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali predošlé správy".

USA budú konať aj bez požehnania OSN

Spojené štáty ani Rusko v utorok nepresadili v Rade bezpečnosti OSN svoje rezolúcie k chemickému útoku v Sýrii. Washington žiadal vytvorenie medzinárodného orgánu pre vyšetrenie zodpovednosti za útok. Moskva požadovala vytvorenie expertného výboru a neskôr aj vyslanie odborníkov do Dúmy. Americká veľvyslankyňa pri OSN, Nikky Haleyová, ešte pred zasadnutím povedala, že USA budú konať bez ohľadu na to, čo spraví Rada bezpečnosti.

"Každý za svoje činy zaplatí. On (Vladimír Putin) zaplatí, každý zaplatí," povedal Donald Trump a dodal, že ruský prezident a jeho iránsky spojenec sa nesmú vyhnúť zodpovednosti, ak sýrskemu režimu pri útoku pomáhali.

Denník The Wall Street Journal v utorok napísal, že k sýrskym brehom mieri americká vojenská loď USS Porter, ktorá má na miesto doraziť počas pár dní. Vo východnej časti Stredomoria už operuje torpédoborec USS Donald Cook vyzbrojený raketami Tomahawk.

Gorbačov varuje

Posledný prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov v utorok vyhlásil, že Rusko a Spojené štáty sú podľa neho v súvislosti s napätou situáciou v Sýrii na pokraji konfliktu a vyzval obe strany, aby v tejto blízkovýchodnej krajine nedopustili vzájomné provokácie medzi svojimi vojskami. "Takéto incidenty by mohli v súčasnej dusnej atmosfére viesť k veľkému nešťastiu," povedal Gorbačov v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru Interfax.

Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin by sa mali podľa neho čím skôr stretnúť a pokúsiť sa ukončiť napätie, ktoré medzi oboma krajinami vládne. Gorbačov je podľa vlastných slov "hlboko sklamaný zo spôsobu, akým súčasní lídri robia politiku".

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy