Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Až 62 tisíc detí čaká v apríli ich veľký deň: zápis do školy
Zdielať na

Až 62 tisíc detí čaká v apríli ich veľký deň: zápis do školy

BRATISLAVA / Pri ôsmich až deviatich percentách detí ročne odborníci skonštatujú, že nie sú pripravené na nástup do školy a čaká ich odklad povinnej školskej dochádzky. Aj preto bol minulý rok prvýkrát posunutý termín zápisu až na apríl, pretože v tomto veku je podľa odborníkov rozhodujúcich aj pár mesiacov. Ďalším opatrením má byť povinná predškolská príprava.

Zo škôlkara sa stane školák. Počty detí, ktoré namiesto nástupu školy museli ostať ďalší rok v škôlke, sa v posledných rokoch zvýšil. V roku 2001 to bolo 6,5 percent detí z ročníka, v 2006 už 8 percent a minulý rok až 9 percent. Prečo je stále viac detí nepripravených na nástup do školy? "Nemyslím si ani, že by to bolo v tej chápavosti, ale skôr menej sústredené sú deti," vraví Alena Petáková, predsedkyňa združenia základných škôl.

Ku zníženiu počtu odkladov nástupu do školy neprispelo minulý rok ani to, že zápisy sa konali prvýkrát o niekoľko mesiacov neskôr, práve preto aby deti stihli ešte dozrieť. Riešením môže byť aj nultý ročník. Deti nemuseli znova opakovať škôlkársku prípravu, ale každé dieťa dostalo individuálny prístup, aby prechod do školy zvládlo.

Malo to aj iné výhody. Prváci, u ktorých sa ukázalo, že ešte nie sú zrelé na školu, sa nemuseli vrátiť do škôlky, ale ich len presunuli do nultého ročníka. "Fungovalo to aj opačne. Dieťa, pri ktorom sme odhadli, že nemá ešte na 1. ročník a malo, tak po dvoch mesiacoch sme ho do toho 1. ročníka presunuli," vysvetľuje Petáková. 

Zákon hovorí, že rodič nemusí poslúchnuť radu psychológa ani riaditeľa školy, a dieťa posadiť do 1.ročníka aj tak. "Laický test pre rodičov je, že keď sa pozerajú na svoje dieťa, či ho 20 až 30 minút zaujme nejaká činnosť," odporúča Petáková. Prváka musí prijať spádová základná škola povinne. Rodič ale môže prihlásiť dieťa aj do inej než spádovej školy. Ministerka sa v tomto riadi príslovím "najlepšia škola najbližšia škola" a aj svoje dieťa zapísala do ten, ktorú majú na sídlisku. 

Ministerka školstva plánuje a j reformy podľa vzoru Fínov: 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy