Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ukradol baklažán za pár centov. Poplatky za 9 rokov trvajúci súd narástli na tisíce eur
Zdielať na

Ukradol baklažán za pár centov. Poplatky za 9 rokov trvajúci súd narástli na tisíce eur

Archívna reportáž

LECCE / Muž v roku 2009 ukradol jeden baklažán. Súdny proces, ktorý sa naťahoval 9 rokov, napokon dopadol pre muža dobre. Horšie pre daňových poplatníkov.

Talian, ktorý v roku 2009 ukradol jediný baklažán, bol po 9 rokov trvajúcej súdnej bitke oslobodený. Talianski daňoví poplatníci ale za kuriózny proces zaplatia tisíce eur. Polícia vtedy 49-ročného muža chytila neďaleko juhotalianskeho mesta Lecce. Pokúšal sa utiecť zo súkromného poľa a v kýbli mal jeden baklažán v hodnote zhruba 20 centov. Tvrdil, že je nezamestnaný, a že nemá peniaze na jedlo pre svoje deti.

Súd v Lecce muža najprv oslobodil na 5 mesiacov väzenia a prikázal mu zaplatiť pokutu 500 eur. Trest neskôr znížili na dva mesiace väzenia a pokutu 120 eur. Advokát sa ale aj po tomto rozsudku odvolal na najvyššom odvolacom súde, ktorý muža napokon oslobodil.

Najvyšší súd kritizoval nižší súd, že nevzal do úvahy mužovu finančnú situáciu. Zároveň vyjadril znepokojenie nad čiastkou z verejných financií, ktorú proces pohltil. Daňoví poplatníci za proces s nemajetným obžalovaným zaplatia až 8000 eur.

Pozrite si archívne reportáže o iných kurióznych krádežiach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy