Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rošková má vo výskumnom ústave brata. Ten sa pozná aj s ministerkou Matečnou
Zdielať na

Rošková má vo výskumnom ústave brata. Ten sa pozná aj s ministerkou Matečnou

BRATISLAVA / Kauza exposlankyne Smeru-SD Ľubice Roškovej, majiteľky firmy Agro Porúbka, ktorá mala čerpať podozrivým spôsobom agrodotácie, pokračuje. Televízia JOJ získala informácie o tom, aké mala mať rodinné prepojenia na štátne úrady. Exposlankyňu na východe Slovenska prezývajú pani Barónka.

Exposlankyňa za Smer-SD Ľubica Rošková vlastní spoločnosť Agro Porúbka. Ministerka Matečná nedávno vyhlásila, že uvedená firma mala vysoko sofistikovaným spôsobom získať nenávratné finančné podpory štátu aj na asfaltové parkovisko. To považuje za podozrenie na spáchanie subvenčného podvodu. Od toho okamihu sa expolitička pred médiami ukrýva. Nedávno mádia informovali, že syn Roškovej pracoval na ministerstve pôdohospodárstva, kde neskôr aj šéfoval jednému z operačných programov. TV JOJ zistila, že Rošková má priamu rodinnú väzbu na vedenie Výskumného ústavu agroekológie v Michalovciach. Jej brat je dlhoročným riaditeľom.

Pre TV JOJ sa písomne k uvedenej informácii vyjadril priamo brat Ľubice Roškovej, ktorý odmieta, že by sestre akýmkoľvek spôsobom z pozície svojej riadiacej funkcie napomáhal. "Viem, že prebieha kontrola celého prípadu a ešte nie je ukončená. S predmetnou kauzou nemám absolútne nič spoločné. Cesty mňa a mojej sestry nie sú v pracovnej oblasti vôbec prepojené. Som chemik a v uvedenom ústave pracujem od roku 1984," uviedol Ján Hecla, riaditeľ Výskumného ústavu agroekológie v Michalovciach.

Len pred niekoľkými dňami Matečná verejne vyhlásila, že spoločnosť Agro Porúbka čerpala z platobnej agentúry priame podpory podozrivým spôsobom poukazujúcim na možné spáchanie trestného činu. Hovorila o vysoko sofistikovanom spôsobe možného podvodu Pôdohospodárskej platobnej agentúry. "Myslím, že sme riešili problém, ktorý sa týkal neoprávneného poberania dotácie a subvenčného podvodu," uviedla Matečná.

Matečná ale neuviedla skutočnosť, že majiteľka podozrivej firmy má rodinné prepojenie na jeden zo štátnych výskumných agroústavov. Sama pritom uviedla, že podozrivých úradníkov, ktorí mohli Agro Porúbke pomôcť k nezákonnému čerpaniu podpôr aj na asfaltovú plochu, vidí v inom výskumnom ústave, z ktorého pre zlyhanie prepúšťa troch manažérov. "Výskumný ústav agroekológie, ktorý je na východe republiky už niekoľko rokov rieši kvalitu pôdy, rozbory pôdy," dodal Matečná. 

Brat Roškovej ministerku Matečnú pozná dlhé roky. To, že Rošková ako úspešná farmárka má rodinné väzby vo významných štátnych úradoch, nevníma ako rodinkárstvo ani ako problém. "Nie je tam žiadne prepojenie na to, ako funguje platobná agentúra, ako fungujú naše registre," Matečná. Roškovej brat tvrdí, že s ministerkou mali vždy výlučne profesionálny vzťah. "Ministerku Matečnú poznám od roku 1987, keď nastúpila na pracovisko, na ktorom som už pracoval. Neskôr sa naše pracovné cesty rozišli a vzťahy ostali na profesionálnej úrovni," dodal Ján Hecla.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy