Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poľnohospodári prehovorili o špinavých praktikách. Stojí za nimi exposlankyňa Smeru Rošková, tvrdia
Zdielať na

Poľnohospodári prehovorili o špinavých praktikách. Stojí za nimi exposlankyňa Smeru Rošková, tvrdia

KOŠICE / Poľnohospodári z okolia Košíc vo štvrtok kolónou traktorov zablokovali celé centrum Košíc. Tomuto protestu predchádzala tlačová beseda, na ktorej niektorí z nich po prvýkrát prehovorili o nekalých metódach, ktoré siahajú až za hranicu zákona.

Poľnohospodári na Slovensku sú veľmi nahnevaní. Podľa nich začať "farmárčiť" v našej krajine je zahrávanie sa s ohňom a údajne v slovenskom prípade aj s mafiou. Priznania farmárov poukazuje na šokujúce skutočnosti. "Syn dostal zrazu dva telefonáty, kde sa mu vyhrážali zabitím," vraví poľnohospodár Ladislav Fedič. 

"Dvaja ho držali a jeden ho bil," vraví ďalší. Vypálené autá či zinscenované nehody. "Svojim Volvom napálil pod ten kombajn a kričal na policajtov, že nech prídu sem, že práve mu kombajnom prešiel auto," vytiahol šokujúce ďalší poľnohospodár. Podľa nich začali praktiky vtedy, keď ich podnikanie začalo prekážať silnému mužovi, blízkemu exposlankyni Ľubici Roškovej. 

"Mám to nahraté na videu, kde sa mi vyhrážal, že ma dá do zeme," pokračuje Ladislav Fedič o podnikateľovi Patrik Šuchtovi. Poľnohospodári dokonca tvrdia, že tento muž zaberal nielen súkromné plochy, ale aj úrodu, ktorá mu nepatrila. "Do mojej pšenice prichádza kombajn rovno s dvoma Tatrami, vraj na odvoz obilia. S nimi prichádza aj pán Šuchta a šokuje ma tvrdením, že pšenica je jeho," rozhorčene opisuje situáciu poľnohospodár Juraj Béreš. Skontaktovať s podnikateľom sa ale štábu TV JOJ nepodarilo. 

Na tlačovej konferencii zaznelo meno aj ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej. Podľa poľnohospodárov veľmi dobre poznala meno Ľubica Rošková, známej aj ako grófka. "Všetky zmluvy, ktoré boli pre grófku a jej ansámbel vlastnou rukou podpísala. Spätne si to môžete overiť cez internet," uvádza Marián Mičko. 

"Absolútne treba vylúčiť akúkoľvek spoluprácu. Máme záujem akékoľvek podozrenia vyvrátiť a preveriť," vyjadril sa hovorca ministerstva pôdohospodárstva, Michal Feik. Poľnohospodári z východného Slovenska sú odhodlaní v tomto boji aj naďalej porkračovať. "Smrti sa nebojím, ale strach mám," dodal nakoniec Fedič. 

Pozrite si archívnu reportáž o demonštráciách farmárov z minulosti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy