Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jar väčšinu ľudí teší. Inak to vidia alergici, peľ je neúprosný
Zdielať na

Jar väčšinu ľudí teší. Inak to vidia alergici, peľ je neúprosný

Archívna reportáž

BRATISLAVA – Uplynulý týždeň sa niesol na väčšine územia Slovenska v znamení vysokých koncentrácií peľu v ovzduší. Polinotici, teda ľudia alergickí na peľ rastlín, to v týchto týždňoch nemajú jednoduché.

Podľa informácií z RÚVZ BB s každým pekným dňom bez zrážok pribúda kvitnúcich drevín a rastlín, pričom vysoké hladiny vo vzduchu aj naďalej majú spóry plesní. Peľová sezóna jelše a liesky v teplejších oblastiach Slovenska sa pomaly končí, ale na strednom a severnom Slovensku zaznamenali odborníci ešte vysoké hladiny ich peľu.

„V ovzduší dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, zvýšili sa aj koncentrácie peľu topoľa. Peľ liesky dosahoval alergologicky významné koncentrácie už len na strednom a severnom Slovensku. Peľ jelše dosahoval vyššie denné hladiny na väčšine územia, najvyššie denné koncentrácie boli zachytené opäť v Banskej Bystrici, ale aj v Žiline, v Trnave a v Bratislave“, uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.

Oproti predchádzajúcemu týždňu narástli denné koncentrácie peľu topoľa. Väčšina monitorovacích staníc zaznamenala aj peľ vŕby a brestu, či peľ hrabu a jaseňa. Spóry húb, teda plesní, boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a dosahovali stredné až vysoké hladiny.

Podľa odborníkov situáciu bude polinotikom komplikovať ešte chvíľu peľ liesky transportovaný z chladných horských polôh s vysokou snehovou pokrývkou. Pokračovať bude aj peľová sezóna jelše, ktorá tiež prešla vrcholom najmä v teplejších oblastiach Slovenska, ale na strednom a východnom Slovensku je ešte predpoklad, že bude dosahovať alergologicky významné denné koncentrácie.

Zvýšia sa denné koncentrácie peľu topoľa a vŕb. „Počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší. Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou a nočnými mrazmi,“ dodala Lafférsová.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy