Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
FOTOREPORTÁŽ: "Za slušné Slovensko" sa zhromaždili aj vo Veľkej Británii a v Írsku
Zdielať na

FOTOREPORTÁŽ: "Za slušné Slovensko" sa zhromaždili aj vo Veľkej Británii a v Írsku

Archívna reportáž

DUBLIN MANCHESTER / Vo štvrtok vyšli už piatykrát do ulíc v 25 mestách Slovenska ľudia, ktorí nie sú spokojní s krokmi novej vlády. Ich počty sa stále rátajú v desaťtisícoch. Neboli to ale len slovenské mestá, kde ľudia vyjadrili podporu požiadavkám organizátorov zhromaždení.

Slováci žijúci v zahraničí síce zväčša cestu pre protesty domov nemerali, ale svoj názor dali najavo. Plánované boli stretnutia v 8 mestách - Praha, Amsterdam, Berlín, Palo Alto (USA), Sheffield, Štokholm, Dublin a Manchester. Londýn ostal tentokrát mimo diania, organizátori miestnych protestov totiž odcestovali na Slovensko. 

V hlavnom meste Írska, v Dubline, sa zhromaždila desiatka Slovákov, plagátikmi dali najavo svoj názor. Zaujímavosťou je, že si dali vyrobiť odznaky #Allforjan na vlastné náklady a podarilo sa im to pomerne rýchlo. Konšpirácie za tým pritom hľadať netreba. Podobne sa chystajú postupovať aj v anglickom Manchestri, kde sa stretol zhruba rovnaký počet ľudí podporujúci iniciatívu na Slovensku.

Za štvrtkovou akciou stáli na Slovensku dve iniciatívy, ktoré sa pre spoločný cieľ spojili - iniciatíva Za slušné Slovensko a Nie je nám to jedno. Zároveň vyhlasujú, že nespolupracujú so žiadnou politickou stranou. Organizátori kritizujú najmä nového ministra vnútra Tomáša Druckera za to, že neodvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Opätovne žiadajú nezávislé vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice a chcú aj odpolitizovanie polície.

Pozrite si súvisiace reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy