Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vlci sú nezvyčajne trúfalí. V zápale lovu došli dokonca až pred obecný úrad
Zdielať na

Vlci sú nezvyčajne trúfalí. V zápale lovu došli dokonca až pred obecný úrad

POLONINY / Poľovníci hodnotia uplynulú zimu v Poloninách a ukazuje sa, že vlky si oveľa viac trúfli aj na dospelú trofejnú zver. Zaznamenali dokonca prípad, keď v obci Ruský Potok za prenasledovanou korisťou vlky pribehli až k obecnému úradu. V zápale lovu jednoducho stratili plachosť.

"Bola strhnutá aj taká zver, ktorá za bežných okolností nie je bežnou korisťou vlka," hodnotí zimnú sezónu Jaroslav Dutko, predseda poľovníckej komisie. Nešli iba po slabých jedincoch, ale strhávali aj medailovú zver. Skúsený poľovník vysvetľuje, že vlk síce uprednostňuje slabé, choré, či poranené kusy, no v Poloninách úrady potvrdili aj strhnutia zdravých, dospelých jedincov.

"Ak sú viacčlenné svorky, desať a viac kusov, tak si trúfnu aj na dospelého a zdravého jeleňa. Naženú ho do terénnych zlomov, kde si môže jeleň vyvrtnúť alebo zlomiť nohu," vysvetľuje Dutko. V Národnom parku Poloniny je lov vlkov celoročne zakázaný. 

Hlavne strhnuté trofejové kusy robia poľovníkom vrásky na čele. Trofej im nepreplatí nik a odškodné dostanú iba za váhu zvieraťa. Peniaze dajú do krmiva a medikamentov. Na severovýchode žijú vo voľnej prírode aj stáda zubrov. "Je možné, že by došlo k stretu, pokiaľ by tam bolo malé zubríča alebo starší kus, zatiaľ sme také niečo nezaznamenali," hovorí veterinár Vladislav Juško. 

Myslí si ale, že vlk sa oveľa ľahšie dostane k inej potrave. V kritických situáciách hľadá zver útočisko u človeka. V obci Ruský Potok za vysokou vlci pribehli až k obecnému úradu. "Priamo v intraviláne obce pozorovali 10 jedincov vlka, lovili za obecným úradom, napočítali tam 10 vlkov z okna," vraví hospodár Ladislav Ladomirjak. Aj keď sa môže zdať, že vlci v zápale lovu strácajú plachosť, ľudia z nich obavy mať nemusia.  "V prípade vlka ja som ešte nepočul o takom prípade, že by napadol človeka s výnimkou besnoty alebo závažných ochorení," dodáva Dutko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy