Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maďarské voľby sa blížia, no ľudia nádej na zmenu nevidia. Vo svojej voľbe majú jasno
Zdielať na

Maďarské voľby sa blížia, no ľudia nádej na zmenu nevidia. Vo svojej voľbe majú jasno

BUDAPEŠŤ / Koncom týždňa čakajú Maďarsko parlamentné voľby. Ich najväčším favoritom je vládna strana Fidesz na čele s premiérom Viktorom Orbánom. Viacerí jeho voliči priznávajú, že hoci sa krajine ekonomicky darí, oni sami si musia poriadne uťahovať opasky.

Ekonomické úspechy sú jednou zo zbraní, ktorými Orbán šermoval aj v predvolebnom boji. Len za minulý rok hlásia Maďari štvorpercentný rast ekonomiky - najrýchlejší za posledné tri roky. Obyvateľ trojtisícovej dediny na juhu Maďarska ale žije v úplne inom svete. "Spolu so ženou zarobíme akurát na to, aby sme sa nemuseli po večeroch prehrabávať v odpadkoch," uviedol obyvateľ Hosszúhetény László Reich.

Nožnice medzi bohatými a chudobnými sa v Maďarsku roztvárajú čoraz viac. László patrí medzi tých, ktorí to pocítili. Živia ho verejnoprospešné práce. Jedna z jeho dcér už z Maďarska odišla za zárobkom do inej krajiny. "Niektorí majú v dnešnej dobe peňazí na rozhadzovanie, iní len tak-tak prežívajú, ako ja a sú aj takí, ktorí už nemajú ani strechu nad hlavou," uviedol László. 

Napriek všetkému plánuje László voliť Orbána. Inú alternatívu skrátka nevidí. Bojí sa, že opozícia by mu priškrtila opasok. Bojí sa aj imigrácie, ktorou Orbán úspešne straší Maďarov. Jeho sused Attila pôjde voliť tiež. Koho, to už prezradiť nechcel. Aj on je pritom odkázaný na verejnoprospešné práce. Spolu so ženou, ktorá robí v tabakovej továrni chovajú doma zopár kôz na prilepšenie. Nádej na dramatickú zmenu k lepšiemu v sebe neživia. Tak, ako mnoho ich krajanov. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy