Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jódové tablety budú vydávať u mestských policajtov
Zdielať na

Jódové tablety budú vydávať u mestských policajtov

Zdroj: sxc.hu/ilustračné

V Piešťanoch budú vydávať obyvateľom nové dávky tabletiek jodidu draselného, ktoré sa používajú v prípade radiačnej havárie

Na pracovisku Mestskej polície v Piešťanoch už v pondelok 5. novembra dopoludnia začnú vydávať obyvateľom kúpeľného mesta nové dávky tabletiek jodidu draselného, ktoré sa používajú v prípade radiačnej havárie a pri ohrození regiónu rádioaktívnym žiarením.

Táto výmena sa uskutoční v novembri a decembri vo všetkých mestách a obciach v okruhu 30 kilometrov od komplexu jadrových elektrární Jaslovské Bohunice a v trnavskom regióne si prevezme nové dávky profylaktík okolo 300-tisíc ľudí v 121 obciach.

V minulosti dostali všetci občania obcí, vrátane detí, balenia jódových tabliet, ktorým sa tento rok končí predpísaná exspiračná lehota. Ako potvrdil agentúre SITA vedúci odboru krízového riadenia Obvodného úradu v Trnave Jozef Kluka, celý proces výmeny starých balení za nové musia obce a mestá v súčinnosti s odbormi krízového riadenia obvodných úradov zvládnuť do 12. decembra.

"Po zrušení krajských úradov sme museli vytvoriť nový systém distribúcie jódových tabliet, ale v skladoch je zabezpečené na výmenu dostatočné množstvo nových balení," priblížil aktuálny stav Kluka.

V Piešťanoch si občania prevezmú nové dávky profylaktík na základe predloženého občianskeho preukazu. Jeden občan môže prevziať profylaktiká aj pre ostatných rodinných príslušníkov. Staré jódové tablety môžu občania odovzdať pri preberaní nových. Výdaj sa uskutoční bezplatne v pracovné dni od 8.00 do 20.00 a skončí 7. decembra o 18.00 h.

V Hlohovci výmenu jódových profylaktík začnú 12. novembra a v čase úradných hodín si občania mesta aj časti Šulekovo môžu nové tablety prevziať na mestskom úrade. Občania Trnavy si budú môcť jódové profylaktiká vyzdvihnúť v budove mestského úradu na Trhovej ulici od 19. novembra do 7. decembra.

Od pondelka do piatka v čase od 10.00 do 18.00 h , v sobotu od 8.00 do 12.00 h. Podľa informácie hovorcu mesta Pavla Tomašoviča, v týchto dňoch riešia tiež možnosť, ako zabezpečiť výmenu jódových tabliet priamo v domácnostiach občanov.

Výmena jódových tabliet sa uskutoční aj v predškolských a školských zariadeniach, inštitúciách, firmách, hoteloch, internátoch, nemocniciach a ďalších zariadeniach, kde sa pohybuje väčší počet ľudí.

Zodpovednosť za výmenu budú mať štatutárni zástupcovia organizácií, ktorých čaká v najbližších dňoch spracovanie zoznamov s počtami osôb, pre ktoré budú mať uschované počas ďalších štyroch rokov nové profylaktiká. Výmena čaká v najbližších týždňoch čiastočne aj občanov Bratislavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.

Zdielať na

Najčítanejšie správy