Polojasno
20°
Bratislava
Mení sa čas, nezabudnite si nastaviť hodinky
Zdielať na

Mení sa čas, nezabudnite si nastaviť hodinky

BRATISLAVA / Dôkaz o tom, že jar už je tu a aj leto sa nezadržateľne blíži je pravidelná zmena zimného za letný čas. Hodinky si treba nastaviť už túto noc. Zlou správou je, že spať budeme o hodinku kratšie.

V noci zo soboty na nedeľu začína platiť letný čas. O 02.00 si teda budeme posúvať hodinky o 60 minút dopredu, noc bude o celú hodinu kratšia. Zaujímavosťou je, že stredoeurópsky čas sa vracia v deň, kedy si pripomenieme 100. výročie Československého štátu. Zmena času má množstvo odporcov. Tí tvrdia, že prechody medzi časmi nemajú žiadnu energetickú úsporu a navyše narúšajú ľudský biorytmus.

So zmenou času sa musí pravidelne vysporiadať aj množstvo vlakových a autobusových spojov. Pri prechode na letný čas vzniká hodinové meškanie, v zime zasa pri prechode na zimný, čakajú spoje hodinu na staniciach.

Letný čas, ktorý sa uplatňuje vo väčšine európskych štátov bol u nás prvýkrát zavedený v roku 1915 a 1916. Vrátil sa v časoch druhej svetovej vojny v roku 1940 a trval vtedy až do roku 1949. Tretíkrát a naposledy sa začal uplatňovať v roku 1979, v časoch tzv druhého ropného šoku a dostal doteraz.

Do polovice 90.rokov trval letný čas pol roka. Od roku 1996 sme sa termínovo preorientovali na zvyklosti Európskej únie a zmena času teda trvá 7 mesiacov.  Aktuálne sa hovorí o tom, že by sa táto zmena mala zrušiť. Výhľadový termín je okolo roku 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy